Vandretur langs pilegrimsveier i Toscana

/ Nytelsestur og fottur i det ukjente Toscana

Den sørlige delen av Toscana i Italia er som en liten skattkiste. Eller, la oss heller kalle det et stort, grønt og bugnende skattkammer! Her er noe av det du kan glede deg til:

 • Fotturer i bølgende landskap av grønne åser, olivenlunder og vinmarker.
 • Besøk på vinslott med vinsmaking og lunsj på slottsplassen.
 • Økologisk tapaslunsj på Marcos vingård, med deilig svømmebasseng.
 • Pitigliano, den utrolige landsbyen som ser ut som den vokser rett ut av fjellet.
 • Ekte, italiensk landsbyliv.

Vi skal ta for oss av opplevelser, smaker og dufter i en uforglemmelig uke mens vi vandrer den vakre ruten langs pilegrimsveier mellom landsbyene Montalcino og Sovana. Denne delen av Toscana er den minst kjente blant turister, så her får du virkelig ta pulsen på det genuint italienske. Og for deg som er enig i at det italienske kjøkken er verdens beste – her har du havnet midt i matfatet! Du kan glede deg ekstra mye til måltidene på denne turen, her blir det fantastisk mat med gode viner til – en tur som passer den spreke livsnyter!

Vanskelighetsgrad 2 støvler

Vi takker for en på alle måter en god og flott planlagt vandretur i Toscana. Vellykkede lunsjbesøk med deilig vin og mat – smaking i rikelige mengder. Vi koste oss også på alle de utsøkte overnattingsstedene. Susannas historiske Palass hadde en egen sjarm. Fint å starte her. Deretter ble det bare bedre og bedre. Flott vandring i vakkert, bølgende landskap som stadig endret seg underveis. Vår lokale guide, med sin kunnskap og sitt gode humør og latter, bidro til å gjøre turen ekstra vellykket.  Likeledes at vi var en liten gruppe. Alltid samlet ved samme bord. Brit og Svein

Påmelding innen 1. august

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 19 685,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 01.10.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
 • Aktiv ferie
Norsk turleder
Inger Dahl

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 01.10.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 19 685,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst Toscana - Montalcino

Avreise fra Oslo Lufthavn. I Roma blir vi møtt på flyplassen for transport (ca 2,5 t) til middelalderlandsbyen Montalcino i dalen Val D`Orcia, verdenskjent for sine Brunello DOCG og Montecucco DOC viner. Italia – here we come!

Landsbyen Montalcino ligger på en høyde med en unik utsikt til pilegrimsveien ”Via Francigena” som går mellom Firenze og Siena. Innsjekk på det hyggelige Residenza Palazzo Saloni i hjertet av landsbyen. Montalcino byr på lokale håndverksbutikker og landsbyen domineres av middelalderborgen fra 1300 tallet, ”La Fortezza”. Om tiden tillater litt tid på egenhånd, anbefaler vi et besøk i borgen eller museet som rommer kunst fra den sieneske og florentinske skolen. Ingen måltider inkludert i dag, men du er invitert til en velkomst-aperitiff med litt fingermat (inkl). Vi har senere reservert bord på et hyggelig spisested i landsbyen for dem som ønsker å spise sammen.

Dag 2

Pilegrimsveien til klosterkirken Sant Antimo med vingårdslunsj underveis

Vi starter dagen med en liten runde i Montalcino da vår fottur starter direkte ut fra landsbyen. I et grønt landskap med en fantastisk utsikt til dalen vandrer vi på pilegrimsveien mot klosterkirken Sant Antimo. Vi passerer de eldste Brunello-vinprodusentene, som er verdenskjente for sin tradisjon og teknikker. Vi gjør et stopp hos en av dem for et besøk i deres vinkjeller og lunsj med økologiske viner som gjerne serveres på terrassen. Kanskje hører du lyden av kirkeklokkene fra klosteret i det fjerne?

Vi forlater vingården og fortsetter pilegrimsveien til klosterkirken Sant Antimo, som ble grunnlagt av Karl den Store i år 781. Klosterkirken ligger vakkert til i Starcia-dalen omgitt av olivenlunder, vinranker, slanke sypress alléer og skog. Denne vakre klosterkirken har inspirert mang en dikter og maler, og den gjør absolutt inntrykk, der den ligger nedenfor en ås nær landsbyen Castel Nuovo dell’Abate.

Vi har transport tilbake til Montalcino. Her ligger «La Fortezza», 1300-tallsborgen og museet som rommer kunst fra den sienske og florentiske skolen. Til middag i kveld serveres typiske italienske godbiter på lokal trattoria i landsbyen. (F/L/M) Gå-etappe ca 10 km.

Bølgende, toscansk landskap.
Dag 3

Pilegrimsveien til Castel del Piano med slottslunsj underveis

Vi starter med en kort busstur til Poggio Ferro, som ligger på en ås med utsikt mot havet. Vandring med vår lokalguide i åpent landskap mot ruinene hvor St. Benerdino, etterfølgeren til Frans av Assisi, bygde et kloster. Strekningen vi går i dag er den samme som ble benyttet av St. Caterina som oppholdt seg på slottet og i Montegiovi i lengre perioder.

Vinslottet som vi besøker i Potentino, Castello de Potentino, har nydelig utsikt over vinmarkene og til noen av regionens eldste oliventrær plantet her på tempelriddertiden. Stedet fremstår som et ”arkitektonisk lappeteppe” og var først registrert rundt 1042. Det er som om stedet forteller sin egen historie hvor familien gjennom restaureringen har gjort mange viktige funn. Dalen som omkranser stedet er en av de best ivaretatte og fremstår fremdeles som uberørt.

For de vininteresserte skal vi selvfølgelig ta dere med til hjertet av slottet, nemlig vinkjelleren! Tapaslunsj på slottsplassen eller i hertuginnesalen med ulike økologiske retter akkompagnert av slottets egen vin. Vi lover deg et minnerikt besøk!

Etter lunsj fortsettes vandringen til landsbyen Castel del Piano som ligger på en høyde. Innsjekking på vårt hotell og litt tid på egenhånd. Her ligger kirken med ”den sorte Madonna”. I kveld blir det middag på egenhånd, men vi reserverer bord i hotellets hyggelige restaurant for dem som ønsker å spise sammen. (F/L) Gå-etappe ca 15 km.

Toscana
Dag 4

Pilegrimsveien ”Anteata”

Etter frokosten sjekker vi ut og kjører fra Castel del Piano til etruskerlandsbyen Montegiovi, som ligger vakkert til på en ås. Den lille og veldig gamle landsbyen med svært få innbyggere er vel verdt et besøk.  Vi kjører deretter til startpunktet for dagens etappe langs pilegrimsveien Anteata. Denne går langs  olivenlunder og vinranker – en del bakker er det også på ruten vår i dag. Vi kommer også til å krysse en liten elv på turen, noen ganger er den helt tørr – andre ganger må vi ta av oss skoene og vasse over. En vakker strekning er det uansett. Når vi kommer frem til Podere del Vescovo, blir det ekte, italiensk pizza på en hyggelig restaurant.

Om ettermiddagen kan du slappe av ved bassenget på hotellet før det blir aperitiff på terrassen og en herlig treretters middag.

(F/L/M) Gå-etappe ca 12 km.

Toscana, landskap
Dag 5

Podere del Vescovo - Montenero D'orcia, tapaslunsj på vingård med svømmebasseng

Vi starter vandringen direkte fra vårt overnattingssted og vandrer i rolig tempo fram til Marcos  sjarmerende vingård Peteglia. Økologiske tapasretter serveres på hans sjarmerende vingård, her er det hans mor som er kokken. Lunsjen akkompagneres av hans viner. Dette er et sted vi tror du vil minnes lenge. Sesongens grønnsaker, urter, ost og olivenolje, skinke og håndlaget pasta står på menyen. Det er svømmebasseng på stedet, så ta med badetøy denne dagen.

Om du ønsker kan du bli med guiden et kort stykke til landsbyen som har flott utsikt til dalen (1,2 km), nærliggende slott og borger og til den lille kirken La Pieve di Santa Lucia. Kirken er opprinnelig fra det 12. århundre og tilhørte klosteret San Salvatore og Sant Antimo. I dag fremstår kirken som en mer moderne bygning, men restene av den opprinnelige arkitekturen i form av en rund portal viser dens opprinnelse. Vi har transport tilbake til Podere del Vescovo. I kveld skal vi igjen nyte Mirias smakfulle kjøkken.

(F/L/M) Gå-etappe ca 7,5 km (+ valgfritt 1,2 km)

Dag 6

Dagen fri i etruskernes Santa Fiora og Sovana

Vi har transport til Santa Fiora i dag hvor vi møter vår guide for en liten kulturvandring: Santa Fioras kirker, Peschiera, vannveien, litt historie fra 1500-tallet og Palazzo Sforza Cesarini. Lunsjen kan inntas på lokal restaurant, enten du vil spise på egen hånd eller vi reserverer bord for gruppen.

Etter lunsj kjører vi til Sovana hvor hotellet (4*) venter oss. Hotellet har nydelig hage og et deilig basseng som er til for å nytes!  Dagen er til egen disposisjon, hotellet ligger i kort gåavstand til det meste, og du får tid til å utforske Sovana på egenhånd. Sovana er en liten sjarmerende landsby med flere kaféer og restauranter, en veldig god isbar, nydelig italiensk pizza samt små håndverksbutikker hvor lokale kunstnere stiller ut og selger sine arbeider. Å besøke katedralen, en av de eldste i Toscana, er et «must». Den ligger vegg-i-vegg med Palazzo Vescovile som var biskopens hovedsete. Her kan krypten besøkes. Lunsj og middag er ikke inkludert i dag, men det finnes et bra utvalg restauranter / kaféer i landsbyen, og vi reserverer bord for dem som vil spise sammen. (F)

 

Dag 7

Vie Cave, etrusker- og pilegrimsveien fra Sovana til Pitigliano

I dag er vi klare for dagens vandring som starter fra landsbyen Sovana. Vi har med oss en guide i dag som er spesielt sertifisert for denne pilegrimsvandringen. Stien går i variert lende langs etruskernes skjulte veier frem til landsbyen Pitigliano. Her går stien opp i åsene, deretter ned i kløftene som etruskerne, pilegrimer og handelsmenn har benyttet i århundrer. Pitigliano landsby er nesten uvirkelig der den ligger på en «stein» 313 meter over havet og nærmest dukker opp fra intet. Eldgamle steinhus henger bokstavelig talt fast i en klippevegg, som om hus og fjell er smeltet sammen som en voks klump for så å modelleres.

Til tross for sin skjønnhet er denne delen av Toscana den minst kjente og trolig den minst besøkte. Her har man ikke de historisk-monumentale byggverk som Firenze og Siena er fulle av. Ingen stor rikdom, dette er en by bebodd av vanlige bønder og håndverkere, men med en unik historie! Her møtes fortid og nåtid.

Vi spiser lunsj her (ikke inkl.), og etterpå anbefaler vi å besøke Palazzo Orsini (et spennende museum fra Aldobrandeschi- og Orsini-familiene fra 1000-tallet) og «Lille Jerusalem», det gamle jødekvartalet. Vi kjører tilbake til hotellet, og om kvelden samles vi til avskjedsmiddag på en hyggelig restaurant nær katedralen. (F/M) Gå-etappe ca 13 km. 

Pitigliano – landsbyen som ser ut som om den vokser ut av fjellet.
Dag 8

Hjemreise

Frokost og utsjekk etter en deilig uke i Italia! Avreise i buss fra hotellet og vel 2 timers reise til Roma FCO lufthavn. Kun frokost inkludert i dag.

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 2. Denne turen passer for de fleste, det er en kulturvandring, en forholdsvis lett fottur i toskansk landskap – tur og kultur i skjønn forening! Dagsprogrammet kan bli endret i henhold til vær eller andre forhold som gjør dette nødvendig. Turen går langs pilegrimsveier, det betyr en blanding av grusvei, langs vinmarker og olivenlunder og noe på asfalt ut og inn av landsbyene. Antall km er cirka-tall.

Dag 2 3 4 5 6 7
Fottur, km 10 15 17 5 13

Alt dette er inkludert:

 • Flyreise t/r Oslo – Roma
 • Buss t/r flyplassen i Roma
 • All lokal transport som beskrevet i programmet
 • 7 overnattinger med frokost
 • 4 lunsjer og middager med drikke inkludert, se «måltider»
 • Vinsmakinger på vingårder og slott iflg program
 • Bagasjetransport  ved hotellskifte
 • Lokal guide på vandringene
 • Norsk turleder følger gruppen fra Oslo.

Ved avreise fra andre byer, ta kontakt for tilbud. 

Dette er ikke inkludert:

 • Reise- og ulykkesforsikring
 • Avbestillingsbeskyttelse
 • Inngang til evt museer og kirker
 • Tips til lokal guide
 • Enkeltromstillegg.

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 15 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt inne 20 dager før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs.

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

FORSIKRINGER På alle våre turer kreves at deltaker har en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker eventuell avbestilling av reisen samt hjemtransport. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke at disse elementene er dekket i deres reiseforsikring samt at forsikringen gjelder for de områder og høyder fotturen går. Husk å ta med ditt forsikringsbevis på reisen.

PASS Passet må være gyldig minst 6 måneder etter hjemkomst. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.

TURFAKTA

Måltider. Toscana er «slow food» land, hvor tradisjoner sammen med nye tendenser setter sitt preg på hverdagsliv og fest. I området som besøkes produseres seks av Italias DOCG viner. Her er måltidene en sosial begivenhet og handler om livskvalitet. Ved påmelding må det oppgis om man er vegetarianer eller har matintoleranser det skal tas hensyn til.

Dette er en vandretur, men like mye en tur hvor mat og vin står i fokus. Det er to lunsjer på vingård og en slottslunsj med vinsmaking og deres egne viner inkludert. Middagene inkluderer 1/2 flaske vin per person og kaffe.  Ønskes andre drikkevarer enn det som er inkludert, betales dette direkte til restauranten.

Overnatting

Dag 1-2 Residenza Palazzo Saloni, Montalcino
Dag 3 Grand Hotel Impero Spa & Resort, Castel del Piano
Dag 4-5 Podere del Vescovo, Montenero d’Orcia
Dag 6-7 Sovana Hotel & Resort, Sovana

Overnattingsstedene er en miks av hyggelige gjestehus og hotell. Det tas forbehold om endring av overnattingssted av tilsvarende standard. Dette er små overnattingssteder, så mulig gruppen må dele seg på to nærliggende hoteller enkelte steder. Dersom den reisende har bestilt dobbeltrom, må vedkommende være beredt på å betale enkeltromstillegg dersom arrangøren ikke finner en rompartner av samme kjønn. Dette er ingen gyldig grunn til å trekke seg fra turen. Vi gjør oppmerksom på at ikke alle overnattingssteder har heis, og at hver enkelt må ta sin bagasje til og fra rom og buss.

Turleder/gruppestørrelse. Norsk turleder følger med på turen. Engelsktalende lokal guide med mange års erfaring fra turisme, ikke minst fra matbransjen og vinens verden og vil dele sin kunnskap, gode latter og entusiasme og vise dere sitt autentiske Toscana. Deltaker plikter å følge de instrukser, anvisninger og pålegg som turlederne gir på reisen. Gruppestørrelse minimum 15, maksimum 18 personer.

Bagasje/utstyr. Temperaturen ligger vanligvis mellom 15-25 grader, men det kan være vekslende sol og regn. Ta med klær for alle værtyper. Forslag til pakkeliste vil bli sendt deltakerne nærmere avreise. Vi gjør oppmerksom på at ikke alle overnattingssteder har heis og at hver enkelt må ta sin bagasje til og fra rom og buss.

Valuta. I Italia benyttes euro. Det kan veksles penger på flyplassene og i landsbyene. Kortkan brukes i de fleste automater og butikker, men det er lurt å ha kontanter til kjøp i lokale butikker.

Kart. Deltakerne vil motta en mer utførlig beskrivelse av fotturene samt enkelt kart ved ankomst hotellet. Reisehåndbøker på det norske markedet beskriver i liten grad Monte Amiata-området.