VANDRETUR SHETLAND OG ORKNØYENE

/ SLÅ FØLGE MED OSS PÅ EN EVENTYRLIG REISE I VESTERLED!

 • Vandreturer langs praktfulle kystlinjer med klipper som stuper i havet og skummende sjø.
 • Museumsbesøk hvor du får historien om Shetlands-gjengen.
 • Ring of Brodgar, en forhistorisk steinring – like gammel som Stonehenge.
 • The old man of Hoy – en berømt klippe som rager majestetisk 150 meter i været!
 • Besøk på whisky-distilleriet Glenmorangie på Shetland.

En reise til Skottland, Shetland og Orknøyene er en reise tilbake i historien.  Befolkningen har sterke skandinaviske bånd fra vikingenes inntog på øyene for mer enn 1000 år siden. Vi går turer i åpent, grønt landskap og besøker en rekke historiske severdigheter med kunnskapsrike lokale guider. Maten og gjestfriheten nyter vi i rolige og hyggelige omgivelser.

Vanskelighetsgrad 3 støvler

Last ned reiseprogram
 • Aktiv ferie
Reiseleder
Arild Høie

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 12.07.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn, Stavanger Sola
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 8 dager
 • Shetland_Scalloway_Foto Mette Østerhus
 • Shetland museum_Bill_Foto Mette Østerhus
 • Shetland_strandnellik Foto Mette Østerhus
 • Shetland_Foto Mette Østerhus
 • Shetland _vandring_guider
 • Shetland_vandring_Foto Mette Østerhus
 • Orknøyene_vandring_Foto Mette Østerhus
 • Orknøyene_Hoy_Foto Mette Østerhus
 • Orknøyene_Hoy_Foto Mette Østerhus
 • Shetland_vandring_Foto Mette Østerhus
 • Shetland_vandring_Foto Mette Østerhus
 • Shetland_The drinking Horse Foto Mette Østerhus
 • Orknøyene_vandring_Foto Mette Østerhus
 • Shetland_lunsj_Foto Mette Østerhus
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo/Stavanger Aberdeen, ferge til Shetland

Avreise fra Oslo/Stavanger til Aberdeen. Når gruppen er samlet, kjører vi for å spise lunsj. Resten av ettermiddagen på egenhånd for litt shopping. Til avtalt tid møtes vi og kjører til NorthLinks terminal og båten som skal bringe oss til Lerwick, Shetland. Vi blir tildelt lugarer og samles til felles middag om bord. (-/L/M)

Dag 2

Shetland – Scalloway – Sumburgh Head

Lerwick og historien om Shetlands-gjengen

Vi ankommer Shetlands hovedstad Lerwick om morgenen. Vi nyter innseilingen til Lerwick hvor vi blir vi møtt av alle steinhusene som preger byen. I båthavnen finner vi som regel en eller flere norske seilbåter liggende til kai. Vi kjører gjennom deler av sentrum før turen går til Scalloway, øyas tidligere hovedstad. Etterpå spaserer vi litt rundt før vi ankommer Scalloway museum. Museet inneholder samlinger med 5000 år gammel historie og kultur, inkludert historien rundt Shetland Bus og Shetlandsgjengen i tekst og bilder.

Shetlandsgjengen var en gruppe nordmenn som opererte mellom Shetland, Skottland og det tysk-okkuperte Norge under andre verdenskrig. De seilte på hemmelige oppdrag i dette røffe, meget farlige farvannet, fraktet soldater, flyktninger og forsyninger. Gjengen gjorde over 200 turer og led flere tap av både mannskap og skøyter. Den mest kjente av dem var Shetlands-Larsen, Leif Andreas Larsen, fra Bergen. Han ble verdens mest dekorerte sjøffiser og fikk Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, to ganger.

Vi reiser videre til fuglereservatet ved Sumburgh Head. Her vandrer vi en kort strekning langs kysten til Jarlshof, der 4000 år gammel historie venter på å vises frem. Under turen spiser vi lunsj før vi kjører til Busta House Hotel nord for Lerwick. Vi spiser middag på hotellet begge kveldene. (F,L,M)

Vandring: 1 time. Distanse: 5 km. Høydeforskjell: -70 meter.

Shetland Scaloway
Dag 3

Vandring Esha Ness

Steile klipper og skummende sjø

Dagens vandring foregår på vestkysten ved fyrtårnet på Esha Ness. Underveis får vi se det dramatiske kystlandskapet med klipper, huler og buer som er formet av havet. Vår første  vandring er langs kysten fra fyret til Tangwick museum. Her spiser vi vår medbrakte lunsjpakke, deretter tar vi en tur i museet. Turen går tilbake til fyret med buss, hvor vi starter vår neste vandring mot Grind of Navir. Her får vi se hvordan de enorme naturkreftene har formet landskapet. (F, lunsjboks, M)

Vandring: 4-5 timer. Distanse: ca. 12 km. Høydeforskjell: +/-100 meter.

Dag 4

Vandring Bigton - St. Ninian's Isle - Kirkwall

Vandring over sanden

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og kjører til Bigton hvor dagens vandring skal finne sted. Øya St. Ninian’s Isle henger sammen med fastlandet av en tombole (sandbanke) som vi går over.

Vi får blant annet se ruiner av et kapell på øya, sjøfugler og majestetisk natur. Etter endt vandring reiser vi til Lerwick. Litt egentid før vi går om bord i fergen som skal bringe oss til Orknøyene. Vi spiser middag om bord og ankommer Kirkwall kl. 23.00. Vi kjører det lille stykke til hotellet for overnatting. (F,lunsjboks,M)

Vandring: ca. 2,5 time. Distanse: 6 km. Høydeforskjell: +/-100 meter.

Dag 5

Vandring Felquoy - Yesnaby - Skara Brae

Kystvandring og mystisk steinring

Vi starter turen i dag med en omvisning i St. Magnus-katedralen før dagens kystvandring starter på vestsiden av Orknøyene, ved Stromness og avslutter ved Skara Brae. Utsikten og naturen er helt enestående med klippeformasjoner, grønt og frodig landskap. Ved ankomst Skara Brae, besøker vi denne forhistoriske bosetningen her i Bay of Skaill. Bosetningen ble oppdaget ved at de voldsomme stormene som tidvis herjet Orknøyene skyllet bort sanden. På hjemturen stopper vi ved Ring of Brodgar, en forhistorisk steinsetting som ble reist rundt 2500 f.Kr., samtidig med Stonehenge i England. Sirkelen er 104 meter i diameter og en av de største i Storbritannia. (F, lunsjboks, M)

Vandring: 4-5 timer. Distanse: ca.13 km. Høydeforskjell: +/-100 meter.

 

Dag 6

Vandring Hoy - The Old Man of Hoy

Majestetisk klippe – ta med kamera!

En liten busstur til Stromness hvor vi tar den bilfrie fergen til Moaness på øya Hoy. Vi får en liten tur med minibuss før vi starter å gå fra den gamle fiskerlandsbyen Rackwick og vandrer langs kysten til Old Man of Hoy, en berømt klippe som rager 150 meter til værs. Turen går tilbake samme vei til Rackwick hvor vi går gjennom dalen tilbake til Moaness. Tillater tiden det, stopper vi ved den lokale kafeen hvor du kan kjøpe deg kaffe og kake. (F,lunsjboks,M)

Vandring: 4-5 timer. Distanse: ca. 12 km. Høydeforskjell: +/-100 meter.

Dag 7

Kirkwall – Lossiemouth

I dag sier vi takk for oss og kjører til Stromness hvor vi tar fergen kl. 11.00. Ankomst Scrabster kl. 12.30. Vi spiser en lunsj et egnet sted før turen går over det skotske høylandet mot Inverness. Vi tar en tur på whiskey-distilleriet Glenmorangie. De har holdt på siden 1843, så de kan sine saker! Mulig vi får en smaksprøve også…  Etter vårt besøk her går turen til vårt hotell ved Lossiemouth. Vi samles til vår siste felles middag. (F,L,M)

Shetland_strandnellik Foto Mette Østerhus
Dag 8

Avreise Lossiemouth - Aberdeen - hjemsted

Tidlig frokost og avreise for å sette kursen mot Aberdeen og flyplassen for avreise hjem til Norge. (F)

 

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 3 Fotturen er variert med en del flatt terreng, men også med noe opp- og nedstigninger. Noen ganger litt bratte stigninger, men de varer ikke så lenge! Du må være vant til å ferdes i ulendt terreng, da terrenget kan være variert. Tiden som er satt er inkludert pauser men kan variere noe etter gruppen. Dagsprogrammet kan bli endret i henhold til værforhold og eventuelt andre forhold som er utenfor arrangørens kontroll.

ALT DETTE ER INKLUDERT:

 • Fly Oslo/Aberdeen eller Stavanger/Aberdeen tur-retur
 • Busstransport ifølge program
 • 1 overnatting North Link i dobbeltlugar
 • 2 overfarter NorthLink, Lerwick-Kirkwall / Stromness – Scrabster
 • 2 overnattinger Busta House Hotel, Shetland
 • 3 overnattinger Ayre Hotel, Orknøyene
 • 1 overnatting Stotfield Hotel, Lossiemouth
 • 7 frokoster, 7 middager, 7 lunsjer
 • Lokalguide Shetland og Orknøyene
 • Entré Jarlshof, Scalloway museum, Skara Brae
 • Ferge Stromnes – Hoy tur-retur
 • Reiseleder Escape Travel

Om du flyr fra andre steder i Norge, kontakt oss for tilbud.

DETTE ER IKKE INKLUDERT:

 • Enkeltrom/ lugar kr 2900
 • Drikkevarer
 • Reiseforsikring
 • Tips guider og sjåfør

Inkluderte måltider er i dette programmet forkortet slik:

F= frokost, L= lunsj/lunsjboks M= middag.

Forbehold om endring i programmet, flyskatter og valutakurs.

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å  sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

PASS Passet må være gyldig minst 3 måneder etter hjemkomst. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.

TURFAKTA

Måltider. Er du vegetarianer/veganer eller har matintoleranser det må tas hensyn til, må dette oppgis ved påmelding.

Rederi/hoteller:

NorthLink Ferries Ltd

The Terry Terminal

Stromness

Orkney

Tel: + 44 01856 852072     www.northlinkferries.co.uk

Shetland

Busta House Hotel, Brae, Shetland, www.bustahouse.com

Orknøyene

The Ayre Hotel, Ayre Road, Kirkwall, Orkney  http://www.ayrehotel.co.uk/

Skottland

Stotfield Hotel, http://www.stotfieldhotel.com/

Bagasje/utstyr/transport. Bagasjen er på hotellet hele uken da vi har dagsutflukter. Ta med dagstursekk til turene. Pakk i en liten bag som du legger øverst i kofferten din til første natten ombord. Bussen følger med oss hele uken. Koffertene kan stå i bussen under overfarten.

Forslag pakkeliste blir tilsendt deltakerne før avreise.

Valuta. Lokalvaluta er britiske pund. Minibanksystemet er godt utbygd og finnes i alle tettsteder og på flyplassen. De fleste kort kan brukes i de fleste automater, butikker og restauranter.

Kart. Ønsker en kart over området anbefaler vi  å sjekke på Nomaden

Fakta om Shetland: Bosetningene strekker seg 5 500 år tilbake i tid, det var mye som skjedde her før vikingene slo seg ned. Shetland består av 15 bebodde og 85 ubebodde øyer som strekker seg 150 kilometer fra nord til sør og 75 kilometer fra øst til vest. I 400 år, frem til cirka år 1500, var de en del av Norgesveldet under navnet Hjaltland. Så ble det pantsatt til Skottland som betaling av en medgift.

Den største øya er Mainland. Her finner vi Lerwick, øygruppens administrasjonssenter og eneste by. Hele øygruppen har en befolkning på omkring 22 000. Og det er Bergen som er den nærmeste byen på fastlandet, 350 kilometer vest. I dag er øysamfunnet modernisert og fraflyttingen er på vei nedover for første gang på lenge. Klimaet er værhardt, men Golfstrømmen bidrar til relativt milde vintre.

Fakta om Orknøyene: Orknøyene tilhører Skottland. Gruppen av omkring 200 små øyer strekker seg 16 kilometer nord for Caithness. Den største er The Mainland, der også administrasjonssenteret Kirkwall ligger. Byen har omkring 7 000 innbyggere, mens den eneste andre byen, Stromness, har omkring 2 000 innbyggere. Det har vært bosetning på Orknøyene i over 5000 år og her finnes oldtidsminner i form av rester av boplasser, gravhauger og steinsirkler. Øyene er varierte naturmessig, det er både flatt og flust med lyngheier, åser og fjell som stuper loddrett ned i det dramatiske havet.