Vin og safari i Sør-Afrika

/ Med vinekspertene Geir Salvesen og Gunnhild Bjørnsti

 

Denne turen er utsolgt, men kontakt oss hvis du/dere ønsker å stå på en venteliste. Alternativt kan vi anbefale Gunnhild og Geirs vintur til Chile og Argentina 17. mars 2019!

 

 • Fem dager i «The Winelands» med besøk på et håndplukket utvalg av Sør-Afrikas mest spennende vingårder
 • Geir Salvesen og Gunnhild Bjørnsti sørger for  inspirerende faglig innhold og møter med lokale vinmakere
 • Fem dager i Cape Town med innholdsrike utflukter
 • Kapp det gode håp – opplev pingviner og sjøløver på nært hold
 • Safari på privat viltreservat med mulighet for å se samtlige «Big Five»
 • Meget høy standard på hotell og måltider gjennom hele turen

I løpet av denne turen vil du få innpass på noen av Sør-Afrikas mest spennende vingårder, og det rett i forkant av vinhøstingen! Normalt vil det være uhørt å ta imot besøkende i den travleste tiden på året, men Geir Salvesen trekker i tråder på vegne av gruppen og vil lose oss gjennom regionens vintradisjoner og kulinariske opplevelser. Han kjenner området som sin egen bukselomme.

Vi bor fem dager i «The Winelands» som byr på førsteklasses vin og kvalitetskalorier i naturskjønne omgivelser. Bli med og la deg forføre av menneskene, naturen og de edle sør-afrikanske dråpene! Vi forflytter oss deretter til Cape Town, en av verdens vakreste byer. Opplev Kapp det gode håp og kulturen i townshipene, eller slapp av på stranden – det er opp til deg. Turen toppes med fantastiske safariopplevelser på et privat reservat med mulighet for å se samtlige «Big Five».

Denne turen byr på en enestående mulighet til å utforske både vin, natur, storby og dyreliv i Sør-Afrika på én og samme tur.

Last ned reiseprogram
Reiseleder og foredragsholder
Gunnhild Bjørnsti
Reiseleder og foredragsholder
Geir Salvesen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 06.01.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 14 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Søndag 6. januar - Avreise fra Norge

Avreise fra Oslo og Norge med Qatar via Doha. Vi flyr fra Oslo kl 16.30* og lander i Doha, Qatar lokal tid kl 01.00. Her går vi om bord i flyet til Cape Town som letter kl 01.50. (Flymat)

Dag 2

Mandag 7. januar - Cape Town - Franschhoek

Vi lander i Cape Town kl 11:05 lokal tid (+ 1 time). Her venter bussen som tar oss med til den vesle byen Franschhoek. Etter passkontroll og henting av bagasje, har vi en drøy times kjøretur til Le Franschhoek Hotel & Spa (4*) hvor vi skal bo i fire netter.
Franschhoek – Det franske hjørnet – er stappfullt av herlige restauranter og vinprodusenter.  Byen var opprinnelig kjent som «Olifants Hoek» på grunn av elefantene som kom til området for å kalve. Byen har i dag definitivt en fransk «touch» over seg, noe historien bekrefter. Mellom 1688 og 1690 ble området gitt til 200 hugenotter som hadde flyktet fra forfølgelse i Frankrike. Disse flyktningene begynte vinproduksjon som i dag er verdenskjent. I tillegg til vin er Franschhoek kjent for sine utmerkede restauranter, vakre landskap og stor gjestfrihet. Her finner vi også mange kunstgallerier, kunsthåndverksutsalg og antikvitetsforretninger.
Vårt hotell ligger 3-4 km utenfor sentrum og er omgitt av vakre hager og vinmarker. Hotellet har to egne restauranter og shuttlebuss mellom hotellet og sentrum av Franschhoek. I kveld anbefaler vi å spise på en av hotellets restauranter. (Frokost)**

 

Dag 3

Tirsdag 8. januar - Boschendal og Fairview vingårder

Etter frokost går turen til Boschendal Wine Estate i et av de mest pittoreske dalførene i området. Her blir det kjellerbesøk, vinsmaking og lunsj på den opprinnelige Boerfarmen og museet fra 1600-tallet. Etter lunsj kjører vi en kort tur til Paarlfjellet og Afrikaanse Taalmonument med fantastisk utsikt over The Winelands. Her besøker vi det lokale museet. Deretter går turen til Fairview Wine Estate i Suid-Agter Paarl. Den neste timen blir pur nytelse og læring, vi smaker oss gjennom flere gode viner, før vi kjører tilbake til hotellet. Om kvelden blir det felles middag på hyggelige restaurant Haute Cabriere i fjellsiden ovenfor Franschhoek. (Frokost/Lunsj/Middag)

Dag 4

ONSDAG 9. JANUAR - KANONKOP OG WATERKLOOF VINGÅRDER

På formiddagen besøker vi vingården Kanonkop i Stellenbosch. Dette er trolig den beste produsenten av den innfødte druen Pinotage i Sør-Afrika. Turen fortsetter til den ultramoderne Waterkloof-gården i betong og glass, oppsiktsvekkende plassert på en høyde innenfor Somerset i False Bay. Vingården er både økologisk og biodynamisk, og vi gleder oss både til lunsj og vinsmaking. På kvelden inviterer reiselederne dem som har lyst til å bli med og spise middag (ikke inkludert) på vingården Le Lude. Gården produserer Sør-Afrikas beste musserende vin, og restauranten «Orangerie» byr på klassisk fransk mat med en moderne twist – ført i pennen av Nicolene Barrow. (Frokost/Lunsj)

Dag 5

TORSDAG 10. JANUAR - BOEKENHOUTSKLOOF OG DELAIRE-GRAFF VINGÅRDER

Tidlig formiddag blir det avreise til Boekenhoutskloof vingård som ligger bare 5 minutter kjøring fra hotellet. Deretter fortsetter vi til Helshoogte Pass nær Stellenbosch hvor vi besøker og smaker på vinene fra diamanthandleren Graaf sin eiendom, Delaire-Graff. Lunsj på Delaire-Graff, hvis vi får det til arrangementsmessig.
Etter nok en flott dag kjører vi tilbake til Franschhoek og kvelden står åpen. Vi anbefaler å følge Geir Salvesens restaurant-anbefalinger. Vi har mange å velge blant – hele åtte av Sør-Afrikas «Topp 100 restauranter» ligger i Franschhoek! (Frokost/Lunsj)

Dag 6

FREDAG 11. JANUAR - BOT RIVER, HEMEL-EN-AARDE OG CAPE TOWN

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet. Bussturen går i dag over Franschhoek-passet til Gabrielskloof i Bot River.  Her kommer vi til å smake på viner fra flere produsenter. Så kjører vi videre til Creation i vakre Hemel-en-Aarde-dalen hvor det blir smakning og lunsj.
Tidlig ettermiddag kjører vi til vakre Hermanus ved kysten. Her blir det litt sightseeing før vi kjører vi opp pittoreske Hemel-en-Aarde Valley. Herfra kjører vi den fredelige landeveien opp mot Caledon, og setter så kursen direkte mot Cape Town.
Vi skal kose oss i Cape Town, denne byen som mange regner som verdens vakreste. Vi sjekker inn på et godt hotell i sentrum av Cape Town for et seks netters opphold. Reiselederne foreslår restaurant for kveldens middag. (Frokost/Lunsj)

 

Vindruer
Dag 7

LØRDAG 12. JANUAR - BYTUR, TABLE MOUNTAIN OG GROOT CONSTANTIA VINGÅRD

Vi åpner opp og omfavner denne utrolige byen i dag: Vi skal opp på Table Mountain, ut på bysightseeing og smake gode viner i skjønne omgivelser med havet og strendene som bakteppe.
Om været tillater det blir det en tur opp Table Mountain med kabelbanen, og vi gleder oss til en fantastisk utsikt over byen. På byturen besøkes byens eldste bygning, The Castle, samt The Company’s Gardens. Videre ser vi Parlamentet, Rådhuset og slavemuseet. Cape Town byr på store variasjoner –  fra kolonistil til de fargerike Malay Quarters og husene i Bo-Kaap området. Sistnevnte er lave og fargerike, med en karakteristisk, liten veranda foran inngangspartiet.
Det blir lunsj, kjellerbesøk og vinsmaking på Groot Constantia. Dette er den eldste vingården i Sør-Afrika, grunnlagt i 1685, og et av de fineste eksempler på bygninger i Cape Dutch-stil som har overlevd tidens tann. Kvelden er til fri disposisjon, og som vanlig tilbyr reiselederne råd og tips. (Frokost/Lunsj)

 

Table Mountain, Cape Town, Sør-Afrika
Dag 8

SØNDAG 13. JANUAR - DAGSTUR TIL KAPP DET GODE HÅP, RESTAURANTBESØK PÅ WATERFRONT

I dag skal vi på tur til Kapp det gode håp. Turen går langs vestkysten av Cape Peninsula, Chapman’s Peak Drive, som regnes som en av verdens mest spektakulære veistrekninger. Veien slynger seg langs klipper som stuper rett ned i Atlanterhavet og skaper en dramatisk utsikt. Det blir båttur (værforbehold) ut til Seal Island for å se sjøløvene og store grupper sjøfugl som holder til der. Dagens lunsj blir på Casareccio Cucina Italiana i Hout Bay hvor vi tar en pizza og en god vin før vi kjører videre til Cape Point, Kapp det gode håp. Her finner vi verdens sterkeste fyrlykt, den tilsvarer hele 19 millioner stearinlys. Tilbake i Cape Town drar vi til verdens største vinbar, som er kjøtt- og sjømatrestauranten Belthazar på Waterfront. (Frokost/Lunsj/Middag)

Dag 9

MANDAG 14. JANUAR - FRIDAG I CAPE TOWN ELLER VALGFRIE UTFLUKTER

I Cape Town er det uante shoppingmuligheter og mange ting å ta seg til. Reiselederne er godt kjent og kan komme med forslag og ideer til besøk og gjøremål. I tillegg tilbyr vi i dag en valgfri utflukt til Cape Towns townships. Organisasjonen Uthando driver et utviklingsprogram for innbyggerne i Cape Towns fattigste områder, townshipene. Deres hovedmål er å bidra til at innbyggerne i disse bydelene kan bli økonomisk uavhengige og gi aktivitetstilbud til de som ikke har noen. En lærerik og unik opplevelse! Turen inkluderer også «District Six Museum» til minne om sorte mennesker som ble tvangsflyttet under Apartheid-tiden. Denne turen er valgfri og bestilles som ekstravalg ved påmelding.
Ellers anbefaler vi Robben Island: Båttur ut til den kjente fangeøya Robben Island, hvor Nelson Mandela sonet mesteparten av sin tid i fengsel. Han ble løslatt i januar 1990. I 1996 ble Robben Island-museet etablert som et nasjonalmonument og et nasjonalt museum. I desember 1999 ble Robben Island erklært som World Heritage Site av UNESCO. Guidene på øya er tidligere politiske fanger og turen er derfor garantert å gjøre inntrykk på alle de besøkende. Turen tar omlag 3 ½ time. Denne turen kan organiseres lokalt, og det er ikke nødvendig med forhåndspåmelding. (Frokost)

 

Dag 10

TIRSDAG 15. JANUAR - TUR TIL SWARTLAND OG RIEBEEK-KASTEEL OG VINPRODUSENTER

I dag drar vi til et helt sentralt område for moderne, sørafrikansk hvitvinsproduksjon – som er varme Swartland. Vi besøker høykvalitets vinprodusent (ikke avklart ennå hvem det blir) og spiser lunsj på Rijks i Tulbagh, som er en pittoresk dal som er mindre kjent. Vinmsmaking der. Retur til Cape Town.
Om kvelden arrangerer reiselederne for dem som vil, en middag på restaurant Gold der de serverer typisk afrikansk mat i en afrikansk setting. Kryss av ved påmelding om du ønsker denne, – det er en flott middag og fin opplevelse! (Frokost/Lunsj)

Dag 11

ONSDAG 16. JANUAR - REISE TIL VINPRODUSENTENE KEN FORRESTER I STELLENBOSCH OG OAK VALLEY I ELGIN

Vi setter kursen østover, og besøker Ken Forrester i området rundt Stellenbosch-Somerset West. Så kjører vi videre utover mot Elgin hvor mye av fruktdyrkingen i Sør-Afrika foregår og hvor det også er gode og moderne vinstiler å smake. Lunsj på fasjonable The Pool Room i Elgin. Retur til Cape Town om ettermiddagen, hvor kvelden er fri. (Frokost/Lunsj)

Stellenbosch
Dag 12

TORSDAG 17. JANUAR - AVREISE TIL AQUILA GAME RESERVE MED SAFARI

Vi sjekker ut fra hotellet og reiser fra Cape Town mot Aquila viltreservat. Vi er fremme til lunsj og gleder oss til flotte safari-opplevelser. Håpet er å få se alle de fem store: Løve, leopard, neshorn, elefant og afrikansk bøffel! Om ettermiddagen legger vi ut på vår første safari-tur, og er tilbake på lodgen til en middag om kvelden. (Frokost/Lunsj/Middag)

Dag 13

FREDAG 18. JANUAR - SAFARI, VINGÅRDSBESØK OG AVREISE TIL NORGE

De aller ivrigste kan igjen få med seg en morgensafari i dag. Den er inkludert. Etter frokost er det utsjekking og tidlig avreise med kurs for flyplassen i Cape Town. Herfra går turen direkte til flyplassen hvor Qatar letter kl 12:35 med kurs for Europa. (Frokost)

Dag 14

LØRDAG 19. JANUAR - ANKOMST NORGE

Ankomst Doha kl 00:10. Avreise Doha kl 01:10 med ankomst Oslo kl 06:10.*

* Forbehold om evt, endring i flytider. Ta kontakt med oss om du ønsker tilslutning til Gardermoen fra andre byer i Norge. 

** Inkluderte måltider er ført opp i (parentes) etter hvert av dagsprogrammene.

Forbehold om evt. programendringer og bytte til andre og tilsvarende vingårder dersom det skulle oppstå problemer med å gjennomføre de planlagte besøkene. Enkelte av vingårdene tar vanligvis ikke i mot besøk, og våre opplegg er spesielt tilrettelagt og bygd på svært gode kontakter som Gunnhild Bjørnsti og Geir Salvesen har i Sør-Afrika.

 

Geir Salvesen og Gunnhild Bjørnsti

Foredragsholdere og vineksperter

Geir Salvesen er journalist, forfatter og vinekspert med bakgrunn som Aftenpostens vinspaltist gjennom 26 år. Han har forfattet 15 bøker om vin og mat og har besøkt de fleste vinområdene i verden.

Les Salvesens artikkel om vin i Sør-Afrika her

Gunnhild Bjørnsti er reisejournalist, foredragsholder, blogger og vinskribent for magasinet Tara. Hun er gift med Geir Salvesen.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo – Cape Town t/r med Qatar Airways
 • Transport ifølge det oppsatte program i Sør-Afrika
 • Gode hoteller i dobbeltrom
 • Frokost alle dager, pluss lunsjer og middager som oppgitt i dagsprogrammet
 • Inngangspenger og besøk som er nevnt i programmet
 • Engelsktalende lokale guider hvor det er påkrevd
 • Billetter og smaksprøver på oppsatte vingårder
 • Reiseleder og foredragsholdere Geir Salvesen og Gunnhild Bjørnsti

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Enkeltromstillegg, kr 8 780,- pr. person
 • Tips til guide, sjåfør, hoteller og restauranter
 • Måltider som ikke er beskrevet og drikke til de fleste inkluderte måltider
 • Frivillig utflukt dag 9 til Cape Towns townships, organisasjonen Uthando, kr 1 090,- (bestilles ved påmelding)
 • Middag dag 10 på restaurant Gold, kr 450,- (bestilles ved påmelding)

ANNEN VIKTIG INFORMASJON

BOSTEDER
Franschhoek: Le Franschhoek Hotel
Cape Town: Hotel Radisson Le Vendrome 

(Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis evt. før avreise).

FORBEHOLD
Det tas forbehold om prisendringer på grunn av forhold som ligger utenfor vår kontroll. Dette gjelder i første rekke valutaendringer og økning av skatter og avgifter. Prisen som er oppgitt i programmet er beregnet på minimum 20 betalende deltagere og to reiseledere.

TELEFON OG ELEKTRISITET
Norske mobiltelefoner virker i Sør Afrika og strømstyrken er 220 volt som her hjemme. Stikkontakter er imidlertid av en annen type v. Sørafrikanske stikkontakter har tre pinner. Overgang/adapter kan kjøpes i de fleste spesialforretning for el-utstyr.

TIDSFORSKJELL
Det er 1 times forskjell til Norge, dvs. at Sør-Afrika ligger 1 time før oss.

VAKSINER/MEDISINER
Kontakt ditt lokale helsekontor om hvilke vaksiner du trenger, det kan endre seg fra tid til annen og det er helsemyndighetene som er faginstans på dette.

KLÆR
I Sør-Afrika er det for oss nordmenn alltid et behagelig klima. Lette sommerklær anbefales. Ta med en vindtett jakke for båt- og fjellturer, og en lett genser kveldsbruk. Gode sko anbefales og husk badetøy. Sporty antrekk til dagbruk, men man skifter til normalt pent tøy til middag.

MAT OG DRIKKE
I Sør-Afrika trenger du ikke være spesielt forsiktig med hva du drikker eller spiser, men anbefales ikke å drikke vann fra springen.  Mat og drikke er rimelig. Man får vanligvis en god middag med vin for ca kr 200,- på gode restauranter. Sør-Afrika er kjent for gode kvalitetsviner.

SHOPPING
Det meste er ganske rimelig i Sør-Afrika, og man kan gjøre en god handel på nesten alt. Gull og edelstener er noe man fordelaktig kan kjøpe, ellers er både klær, sko og skinnvarer (strutseskinn) rimelig. Vi besøker flere markeder, og kunsthåndverk av beste kvalitet kan kjøpes til en gunstig pris.

VALUTA
I dag kan vi få kjøpt sør-afrikanske rand i Norge, men til en meget dårlig kurs. Det er derfor bedre å veksle fra norske kroner til rand på flyplassen i Johannesburg. 1 rand (ZAR) tilsvarer 0,64 NOK (pr. april 2018). Det er også tilgang på minibanker underveis, og betalingskort kan brukes på alle hoteller, restauranter og de fleste butikker.

PASS OG VISUM
Norske statsborgere trenger ikke visum til Sør-Afrika, kun gyldig pass. Passet må ha minimum to ledige sider ved siden av hverandre og være gyldig minimum seks måneder etter hjemkomst. Sør-Afrika aksepterer kun maskinlesbare pass, og derfor kan ikke nødpass benyttes. Det må medbringes bekreftelse for gyldig reiseforsikring.

NB! Navn i flybillett må stemme 100% overens med navn i pass, ellers kan man risikere å bli nektet ombordstigning av flyselskapet.

BARN UNDER 18 ÅR
Dersom man reiser med barn under 18 år, kreves det en fødselsattest med apostille for barnet med informasjon om barnet og begge foreldre. Apostillestempel fås hos Fylkesmannen. Mer informasjon om dette finnes på nettstedet http://www.dha.gov.za/

TRANSPORT
Vi bruker gode turistbusser på transportetappene og firehjulsdrevne «jeeps» på safariene. Det betyr at gruppen deles opp i mindre grupper på safari. Her fungerer sjåførene som guider, såkalte «driverguides».

TIPS
Det er inkludert tips for håndtering av bagasje på flyplasser og hoteller. Utover dette forventes det tips til guider, sjåfører og lokale hjelpere. Dette vil utgjøre ca kr 650,- pr. person. Dette samles inn og administreres av reiseleder. Hvis man ønsker å legge noe igjen på hotellrommene, anbefaler vi 15,- ZAR pr. deltager pr. natt. Når man er ute på restauranter på egenhånd forventes det tips på 10-15 prosent avhengig av kvaliteten på servicen, da tips utgjør hoveddelen av servitørenes lønn.

SIKKERHET
Sør-Afrika er et populært, vakkert og mangfoldig turistland. De fleste reiser til utlandet, også til Sør-Afrika, går trygt og uten problemer. Våre reiseledere vil informere om fornuftig adferd og forholdsregler.