
Aserbajdsjan, Georgia og Armenia
Publisert: 17. mars 2020
Gammelt paradis, Noas Ark og smakfulle opplevelser
Aserbajdsjan, Georgia og Armenia. Blir du med dit, har du en helt spesiell opplevelse i vente.
Vår reisebok innleder: – Aserbajdsjan var det opprinnelige paradis. Men siden syndefallet i Eden og Noas landkjenning med arken på Ilan Dagi og ilandstigning på Ararat, har det gått litt opp og ned.

Nytt og gammelt i Baku sentrum.
Aserbajdsjan har alltid ligget i skjæringen med andres interesser, makten har gått fra den ene hånd til den andre, romere, partere, persere, arabere, georgiere, mongoler, tyrkere og russere. Ikke bare erobret de, men i middelaldersk tradisjon har de ofte drept eller bortført hele folkegrupper, tatt med seg kvinner og håndverkere til sine egne hovedsteder og flyttet sine egen inn for å dyrke landet.
Kaviar, tepper og muddervulkaner
I Aserbajdsjan er det de tyrkiske innvandringsbølgene med sine nomader som har kommet til å utgjøre hoveddelen av befolkningen. I dag i hovedsak muslimsk (det var en shah av Ardebils ”hvite sauer”-tyrkere som ble konge av Persia og gjorde landet shiittisk), og med et overveldende bruttonasjonalprodukt takket være enorme oljefunn i Det kaspiske hav. Olje og gass ligger så opp i dagen at åssider står i evige flammer.
Landskapet i Aserbajdsjan byr på veldige kontraster, landet er berømt for kaviar og tepper, og har kuriositeter som merkelige muddervulkaner og mystiske ildtempler fra middelaldersk tid. Her er ørkener, vingårder, frukthaver, ekekjerr og dype skoger, snøkledde topper, festninger og dype fjellslukter. Og et og annet kall til bønn fra en minaret.

Det gamle klosteret i solnedgangen. Tatev, Armenia.
Kirker i fjellene
Annerledes i Armenia og Georgia, her er befolkningen i hovedsak kaukasisk, og landene var blant de første som antok kristendommen – og har bevart sin kristne arv tross alle angrep og okkupasjonsmakter. Den nasjonale bevisstheten er brennsterk, og Kirken er en del av den. Derfor skal vi se mange kirker og klostre, elegante, mektige, bærere av til tider både religiøs og politisk makt.
Noen av dem har viktige relikvier, gjenstander fra Kristi liv, mange er mål for pilegrimsvandringer og seremonier. Mange kirker besøker vi nesten like mye for beliggenheten som for arkitekturen. Kirkekunst krever interesse og forståelse, beliggenheten i de fantastiske fjellandskapene går rett i hjerterota på fjellglade nordmenn.
Spis, drikk og kos deg!
Og som vi allerede har nevnt – gled deg til maten. Georgierne lager den herligste mat, og azeriene og armenerne ligger ikke langt bak.
Det fortelles at da Noa hadde fortøyd arken på Ararat, gikk han ut av skipet og plantet en vingård. Det er nå vingårder i alle de tre landene, de produserer vin – og utmerket brandy. Til orientering.