Førjulstur til Røros

/ Finn godfølelsen og julestemningen ved Skottgården

Dette er turen for deg som vil ta et dypdykk i tradisjoner og lokale forhold. I vinter tar vi turen til Skottgården – nostalgisk og sjarmerende like utenfor Røros. Her skal vi finne julestemningen! Området rundt Røros byr på MYE av det vi elsker ved landet vårt – natur, miljø og tradisjoner som ivaretas, lokal mat tuftet på lokale smaker og råvarer med høy kvalitet. Heldige oss som skal få nyte av dette sammen med en god, gammeldags porsjon gjestfrihet.

Et besøk i den tradisjonelle og julepyntede gruvebyen Røros blir selvfølgelig et høydepunkt. Bergstadens Ziir, Røros Kirke, lever helt klart opp til navnet som betyr pryd. Det er også umulig å ikke bli sjarmert av trehusbebyggelsen og det genuine som skinner gjennom. Her vet de å føre fortiden inn i fremtiden på en bærekraftig måte. Hesten har fortsatt en viktig rolle på Røros, men den har endret seg siden det var «stortrafikk» på skyss-stasjonen. En tur med hest og slede hører med til et besøk på Røros – som er spesielt stemningsfullt nå om vinteren.

Gled deg til:

 • Tre netter på Skottgården og VELDIG mye inkludert
 • Helpensjon med fantastisk god mat – kortreist og inspirert av årstiden
 • Røros med rømmegrøt og spekemat i Kaffestuggu
 • Et julepyntet Røros
 • Vi besøker Smeltehytta og Røros Kirke
 • Ølsmaking med lokalbrygget øl fra Røros Bryggeri
 • Lag din egen lammerull og selvbakte lefser – mer kortreist blir det ikke
 • Funäsdalen i Sverige med besøk på fjellmuseet
 • Med hest og slede til Volldalskoia
 • Julebord i Vauldalskoia med helt spesiell stemning
Last ned reiseprogram
 • Pris fra 10 990,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 10.12.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 4 dager
 • Nyhet!

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 10.12.2020
 • Avreisested
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 4 dager
 • Priser fra 10 990,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst Røros og lokalt brygget øl

Vi møtes på Røros kl. 12 (se under «Reisebetingelser» nederst på siden vedrørende ankomst), og det er like greit å begynne med litt mat. På menyen står rømmegrøt og spekemat i Kaffestuggu før vi skal utforske Røros.

Etter lunsj blir det tid til å rusle rundt i alle de koselige gatene og kikke i de små butikkene. Julestemning loves! Her har husene blitt bevart til perfeksjon – Røros bergstad og Circumferensen er jo også oppført på UNESCOs verdensarvliste. Byens litterære sønn, Johan Falkberget, kommer vi heller ikke utenom. Som barn arbeidet han selv i gruvene, og mange av hans bøker lærer oss mye om stedet.

Etter litt tid i Røros drar vi sammen til Skottgården der vi skal kose oss de neste dagene.

Før middagen på hotellet kommer bryggeren fra Røros Bryggeri. Nå er det tid for ølsmaking, mens vi innimellom får fortalt historien bak ølet fra bergstaden. Ølet er brygget på flere hundre år gamle tradisjoner, men med «masse kjærlighet og en dæsj humor» brygger de nå øl på toppnivå.

Måltider inkludert: Lunsj og middag

Velkommen til Røros!
Dag 2

Matauk

Etter en god frokost skal vi oppgradere matkunnskapen. Vi deles inn i to grupper og besøker Stensaas Reinsdyrslakteri og Kalsa Gårdsbakeri.

På Kalsa foregår baksten på gammelmåten med elting, kjevling og steking på takke. I såmmårstuggi får vi høre historien om gården Brynhildsvollen, og selvsagt får vi smake på Toves uforglemmelige gode lemse og pjalt, etter oppskrift som har gått i arv. Til lemsene får vi selvfølgelig «gørrgod» kaffe som er kokt på den gamle vedovnen. Dette er hverdagsmat og skikkelige saker. Vi skal bake lefser og ta del i gamle tradisjoner. Det du baker får du selvfølgelig med hjem.

På Stensaasen Slakteri skal vi lære å sy kjøttrull, som du også får med deg hjem til jul. Egenprodusert lammerull til jul blir stas! Vi får også innblikk i slakteriets historie, og det blir mulighet til å kjøpe av stedets utmerkede viltprodukter.

Lunsjen i dag er inspirert av bygdas matkultur og serveres på Kalsa Gårdsbakeri. Så bytter vi aktiviteter slik at alle får prøvd seg på lefsebaking og selvkomponert lammerull.

Kveldens middag blir servert på hotellet. Etter middag koser vi oss i peisestua med musikk av trubaduren Terje Husdal.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Lemse og pjalt - velbekomme!
Dag 3

Tur til Funäsdalen og julebord i koia

Etter en god frokost skal vi ut på tur. Sverige er vår nærmeste nabo i øst, og i dag får søta bror besøk. Vi kjører over grensen til Funäsdalen og først skal handlelysten få utløp. Så besøker vi Fjällmuseet i Funäsdalen hvor vi får et innblikk i fjellivet i Härjedalen. Vi tar en «fika» i kafeen, før vi returnerer tilbake til Gamlelandet for lunsj. (Dersom grensene til Sverige fortsatt er stengt blir det alternativt program.)

Vi drar tilbake til Skottgården hvor vertskapet tar oss med på en reise gjennom fortellinger om hestens betydning for dette området opp gjennom tidene. Jorid og Ole Peder vet det som er verdt å vite om hest, hestetransport og hvordan en slik stasjon ble drevet.

Vi spiser staselig og tradisjonsrik lunsj, og det blir både musikk og champagne til. Nettopp her spiste også prins Carl av Sverige sine måltider når han passerte bygda. Vi får også en omvisning på gården der vi bor.

I kveld dropper vi finstasen og drar ut på en annerledes opplevelse. Vi kryper innunder skinnfellen og opplever stemningen langs gamle forbondestier. Med hest og slede i fakkelskinn går ferden innover skogen til Vauldalskoia. I en koie tuftet på gamle tradisjoner i tømmer og stein blir det en helt spesiell stemning. Med felespill og visesang serveres et utsøkt julebord fra fjellets eget spiskammer. Kortreist og ekte! Måltidet avsluttes med kaffe fra svartkjelen, før hestene tar oss tilbake til Skottgården.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Dag 4

Mer av Røros og hjemreise

Vi nyter en deilig frokost før vi reiser til Røros. Her skal vi sammen med en dyktig guide bli nærmere kjent med byen.

Det blir omvisning i Smeltehytta og Røros Kirke. Bergstadens Ziir, byggekunst på sitt ypperste, troner øverst i den vakre Kjerkgata og vokter over de fleste husene. Gjenkjennelsesfaktoren er stor, kirken er selve symbolet for Røros og Norges femte største. Før i tiden da gruvedriften var det bærende, lå røyken fra Smeltehytta konstant over byen. Den gang var det store ulikheter mellom fattig og rik, og Kjerkgata er der det best vitner om storhetstiden. Her var det de pengesterke en gang bodde.

Det blir tid til å rusle rundt på egen hånd i trivelige Røros, for shopping eller bare for å nyte. Det organiseres felles lunsj for den som ønsker og har tid.

Deretter drar vi hvert til vårt etter noen fine dager i Røros.

Takk for turen alle sammen!

Måltider inkludert: Frokost

Bergstadens Ziir innvendig.

Reisebetingelser

Ankom med egen bil eller med fly eller tog fra Oslo eller Trondheim – alternativt med buss. Vi møtes i Røros sentrum, ankom senest kl. 12.

Alt dette er inkludert:

 • 3 netter på Skottgården i standard rom
 • Helpensjon fra middag dag 1 til frokost dag 4
 • 1 julebord servert i Vauldalskoia
 • 2 velkomstdrinker (1 i koia og 1 ved Skottgården)
 • Alt av aktiviteter iht. program
 • Lokal guide og transport i forbindelse med utfluktene

Dette er ikke inkludert:

 • Reisen til/fra Røros
 • Enkeltromstillegg
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer til måltidene

Vertskap og guide
Vertskapet ved Skottgården sørger for at du føler deg velkommen og ivaretatt under hele oppholdet, og lokal guide er med på dagsutfluktene.

Overnatting
Vi bor 3 netter på deilige Skottgården, romkategori standard. Du kan lese mer om stedet her.

Reise
På denne reisen kommer du deg til og fra startstedet selv. Vær oppmerksom på at det er den reisendes ansvar å møte på avtalt sted og til avtalt tid for videre transport og/eller program med gruppen. Eventuelle forsinkelser eller uteblivelse fra kundens side gir ikke rett til prisavslag eller erstatning for tapt arrangement, det være seg for hele eller deler av programmet.

Smittevern
Antall deltakere vil bli hensyntatt ut fra myndighetenes pålegg på tidspunkt for gjennomføring. Dersom lovlig gruppestørrelse blir mindre enn antall påmeldte, vil påmeldingsdato være avgjørende. Under gjennomføringen av turen vil vi følge myndighetens retningslinjer for å unngå smitte av koronavirus.

Forbehold
Prisen er basert på minimum 8 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i program samt justering av pris som følge av økning i skatter og avgifter og uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise. Vi gjør oppmerksom på at dagsprogrammet kan endres etter værforhold.

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.