Smaken av Istanbul med Vidar Bergum

/ En mat- og kulturreise

Krydder i knallfarger som ser ut som kunstverk, eksotiske frukter du knapt har hørt om – langt mindre smakt – ferske råvarer så langt øyet rekker og et salig og herlig mylder av mennesker og inntrykk. Bli med og utforsk Istanbul – porten til Orienten – sammen med vår egen smaksguide!

Matskribent og forfatter Vidar Bergum bor i Istanbul, og som kjentmann skal han guide oss gjennom matmarkedene, plukke ut de beste råvarene, og sammen med ham skal vi lære oss å lage mat med de herligste krydderdufter og smaker. Les mer om Vidar litt lenger ned 👇

Gled deg til:
• Det historiske Istanbul: Hippodromen, Den blå moské, Hagia Sofia og Topkapi-palasset
• Grand Bazaar, den eldgamle kjempelabyrinten av et matmarked – et av de største i innendørsmarkedene i verden!
• Nyt duftene, fargene og smakene på krydder- og matmarkedet, som var endestasjonen for kamelkaravanene fra Silkeveien
• Matkurs med Vidar Bergum, matskribent og forfatter
• Spennende måltider på håndplukkede restauranter – frister det ikke med osmansk palassmat, for eksempel?

Vidar har plukket ut noen spennende restauranter til oss, så vi virkelig får smake på bredden av det fargerike tyrkiske kjøkkenet. Dette blir en reise proppfull av inspirasjon, og vi tipper at både hverdagsmiddager og søndagsmiddager ikke blir helt det samme etter at du kommer hjem …

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 18 290,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 29.09.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 6 dager
 • NYHET!

Avreiser

 • Avreisedato 29.09.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 6 dager
 • Priser fra 18 290,-

Vidar Bergum – matskribent og forfatter
Vidar Bergum er Norges ledende stemme på mat fra Tyrkia og Midtøsten. Han har bodd i Istanbul siden 2015 og drevet den prisvinnende bloggen Et kjøkken i Istanbul. Her skriver Vidar om tyrkiske mattradisjoner, råvarer, egne opplevelser og deler matoppskrifter.

Han har også gitt ut den kritikerroste og bestselgende kokeboken Hummus & granateple og har en trofast og engasjert følgerskare på blogg, nyhetsbrev og sosiale medier. Kokebok nummer to, Aubergine & tahini, kom i februar 2020.

Vidar skriver jevnlig om mat fra Midtøsten for Dagens Næringsliv (Smak) og omtales ofte i media (bl.a. NRK, VG/Godt, Dagbladet og Dagens Næringsliv).

 • Bosphorous Istanbul
 • Hagia Sophia Istanbul Tyrkia
 • lokum Tyrkia
 • Basarer med lamper i Istanbul
 • Istanbul Tyrkia
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo - Istanbul

Direktefly ved lunsjtid med Turkish Airlines fra Oslo til Istanbul og cirka fire timer senere ankommer du Istanbul flyplass. Alle må gjennom immigrasjon og ha elektronisk innreisetillatelse til Tyrkia.

Vi blir møtt og kjørt til vårt hotell som ligger i gamlebyen. Om kvelden middag på en hyggelig lokal restaurant for den første smak av det tyrkiske kjøkken. Her får vi mulighet til å bli bedre kjent med både hverandre og Vidar, vår lokale ledsager.

Måltider inkludert: Enklere måltid på flyet og middag

Istanbul er en vakker by både på gatenivå og som fuglen flyr.
Dag 2

Hippodromen, Den blå moské, Hagia Sofia og Topkapi-palasset

Da Sigurd Jorsalfar kom til Konstantinopel i 1111, kom han til en verdensmetropol. Allerede den gang. Istanbul er historisk, fremmedartet og mystisk. Halvøya på den europeiske siden av Bosporus-stredet har alltid vært et strategisk sted, et knutepunkt som det har vært viktig å bevare kontrollen over. Byen ble grunnlagt allerede år 600 før Kristus under navnet Bysants og ble starten på en by som skulle prege folk og store riker i årtusener, og som fremdeles gjør det.

Byen er helt klart farget av dette mangfoldet av folkeslag som alle har satt sitt preg på den. Her blir du nærmest overveldet av alle orientens lyder, lukter og sanseinntrykk. Her er det livlige basarer og markeder med et uendelig utvalg av varer av alle slag, flotte bygninger, moskeer, mavedans og eksotiske matretter. Ikke minst vil den vakre beliggenheten ved Marmarahavet og Bosporus-stredet gjøre et uutslettelig inntrykk. Bosporus, – det 3 mil lange sundet som skiller Europa og Asia, og som er en naturlig vannvei som forbinder Svartehavet med Marmarahavet.

Sammen med vår lokale guide gjør vi oss bedre kjent med denne byen og noen av de veltjente høydepunktene. Vi trenger ikke bare mat, vi trenger kultur også! Det anbefales gode sko da det er apostlenes hester som er dagens transportmiddel.

Du ser flere av de store severdighetene, de fleste med behagelig gåavstand imellom. Den bysantinske hippodromen er et godt startpunkt. I utkanten av plassen ligger Den blå moské med praktfulle minareter som kaller til bønn fem ganger om dagen. (Moskeen er under restaurering, derfor litt usikkert om vi får komme inn). Deretter skal vi oppleve verdens første katedral, Hagia Sophia-kirken, hvor norrøne konger gikk til messe – og hvor en viking etterlot seg sitt navn som graffiti. Kirken med den fantastiske kuppelen og de nesten tusen år gamle mosaikkene på veggene er et imponerende kunstverk. Turen går videre til Topkapi-palasset der vi spiser lunsj i palassets egen restaurant og blir vist rundt. Her bodde sultanen med sitt tjenerskap, hoff og harem på til sammen mer enn 5000 mennesker.

Etter en dag med mange inntrykk returnerer vi til hotellet. Før middagen holder Vidar et foredrag om tyrkisk mat og matkultur og deler sin egen historie fra Trøndelag via London til Istanbul. I kveld spiser vi middag på en kebabrestaurant. Kebab her er ikke det samme som på den lokale kebabsjappa hjemme. I stedet for pitabrød og hvitløksdressing får du en av byens beste tradisjonelle tyrkiske kebab, servert på tallerken med godt kjøtt og tradisjonelt tyrkisk tilbehør.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag
Den blå moské
Dag 3

Kryddermarkedet og matmarkedet i Kadiköy

En kort busstur fra hotellet ligger kryddermarkedet, også kalt Den egyptiske basar, fordi bygningen den ligger i ble reist for skatt på varer importert fra Egypt. Det var her karavanene med kameler hadde sin endestasjon, etter at de hadde kommet Silkeveien fra Kina, India og Persia. La deg forføre av fargene og de eksotiske duftene fra hundrevis av forskjellig krydder. Det bugner av mandler og nøtter, tørkede frukter og bær. Te og kaffe, søtsaker og mange varianter av Turkish Delight? Her er det mange fristelser å ta med hjem.

Vi krysser grensen mellom Europa og Asia. Nyt den flotte utsikten når vi kjører over Bosporos-broen som tar oss fra et kontinent til et annet. Da broen ble åpnet i 1973 var den verdens fjerde lengste hengebro. Neste stopp er Camlica Hill, herfra er det panoramautsikt over den sørlige delen av Bosporos og munningen av bukta Det gylne horn.

Vel fremme i Kadiköy veileder Vidar oss gjennom det travle matmarkedet som forøvrig er byens største. Markedsboder fylt med fristende produkter fulle av smak. Her kjøper innbyggerne fersk frukt, grønnsaker, ost, oliven, fisk og andre dagligvarer. Du får tid på egen hånd for å gå en tur i de smale gatene, ta en smaksprøve og kanskje handle med deg noen tyrkiske delikatesser. Lunsjen spiser vi på en av Istanbuls aller mest spennende restauranter, som serverer tradisjonell tyrkisk mat fra Anatolia som du ikke finner andre steder. Her får du virkelig prøvd deg på et smakfullt dypdykk i den tyrkiske matkulturen.

Lokal fergen tar oss tilbake til den europeiske siden for videre retur til hotellet. Om kvelden samles vi for felles middag på en god lokal meyhane – en tyrkisk fiskerestaurant. Her får vi smake på en lang rekke mezeretter som er tradisjonelle for denne typen restaurant, og det beste Tyrkia har å by på fra havet. Et godt glass raki og god stemning hører også til på meyhane.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Benytt muligheten til å kjøpe med deg krydder hjem!
Dag 4

Matkurs og besøk i Grand Bazaar

Dagens fokus igjen er på mat! Vidar gir oss et innblikk i de fantastiske smakene og tradisjonene i tyrkisk matlaging. Seiglivede myter skal ha det til at denne maten er vanskelig å lage, og at du trenger mange spesielle ingredienser. Dette kunne ikke vært lenger fra sannheten. Vidar veileder oss gjennom dagens meny som er basert på egne oppskrifter, og alle kan delta i matlagingen. Etter læring kommer spising!

Mette og fornøyde er vi klare for Istanbuls ikoniske marked, Grand Bazaar, et av de eldste og største innendørsmarkeder i verden. Den eldgamle basaren er en kjempelabyrint med over 60 smågater og mer enn 4000 butikker. Her selges alt fra gull og diamanter til tepper, fargerike lamper, lær og keramikk. Innimellom finner du kafeer hvor du kan bestille noe å drikke, hvile beina og se på livet. Etter omvisningen blir det tid på egen hånd for shopping. Er du god til å prute kan det bli skikkelig billig!

Kvelden er til egne opplevelser. Vidar kommer gjerne med forslag på gode middagsrestauranter i alle prisklasser.

Måltider inkludert: Frokost og lunsj

Vi skal vi lære oss å lage mat med de herligste krydderdufter og smaker.
Dag 5

Omvisning i Balat og ettermiddagen til egne aktiviteter

Vidar tar oss med på en spasertur i sitt eget sjarmerende Balat, et nabolag ukjent for de fleste turister. Det ligger innenfor de gamle bymurene som frem til langt ut på 1800-tallet betegnet bygrensen til det som den gang het Konstantinopel. En historisk og kosmopolitisk bydel der det moderne er i ferd med å snike seg in i de fargerike gatene. Her bodde folk fra et bredt spekter av både religioner og nasjonaliteter. Balat har beholdt nabolagsfølelsen, her er ingen høybygg, brede veier eller fancy hoteller. Den sjarmerende boligmassen gjør området til et yndet mål for profesjonelle filmteam og amatørfotografer.

På veien tilbake til hotellet gjør vi oss kjent med den populære og pulserende handlegaten (gågate) Istiklal Caddesi i hjertet av Istanbul. Ettermiddagen brukes til å utforske Istanbul på egen hånd. Kan hende du er klar for et møte med tyrkisk badekultur? Hamam har en lang tradisjon i Tyrkia og har vært et sosialt møtested gjennom århundrer. Badstuen kjennetegnes ofte av dekorerte veggfliser og takkuppel i vakre farger. Skjem deg selv bort med dampbad, skrubbing, skumvask og massasje.

Under vår avskjedsmiddag er det intet mindre enn osmansk palassmat som står på menyen. For intet kan vel være bedre enn å mimre over mange flotte opplevelser mens vi smaker på sultanenes favorittmat.

Måltider inkludert: Frokost og middag

Fargerike Balat
Dag 6

Hjemreise

Etter en rolig frokost setter vi kursen mot flyplassen. Vårt direktefly har avgang midt på dagen.

Måltider inkludert: Frokost og enklere måltid på flyet

 

NB! Gode sko (og gode ben) er viktig, for det blir en del gåing på turen.

Tyrkisk te - nam!

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER
• Fly Oslo-Istanbul t/r med Turkish Airlines
• All transport og utflukter ifølge program
• 5 overnattinger med frokost
• 3 lunsjer
• 4 middager
• Besøk på krydder- og matmarked
• Matkurs
• Vidar Bergums deltagelse
• Engelsktalende lokalguider
• Reiseleder fra Escape Travel

PRISEN INKLUDERER IKKE
• Avbestillings- og reiseforsikring
• Tips til lokale guider og sjåfører

PASS OG VISUM
Fra 02. mars 2020 trenger ikke norske statsborgere visum til Tyrkia. Passet må ha en gyldighetstid på minimum seks måneder etter hjemreise.

KENT HOTEL 4*
Et moderne hotell, beliggende i det historiske sentrum av Istanbul. Bare 15 minutters gangavstand fra Den blå moské og 10 minutter fra Grand Bazaar. Trikken stopper rett foran hotellet.
Les mer om hotellet her