Taormina med Etna i bakgrunnen

Rundreise Sicilia

/ En reise i antikken og siciliansk vinhistorie

 • Sicilia fra øst til vest
 • Se noen av de største severdighetene fra antikken
 • Natur, kunst og kultur
 • Sjarmerende Taormina
 • Vinsmakinger på to av Planetas vingårder

Opplev grekernes og romernes Sicilia gjennom en rundtur blant templer, teatre og vingårder! Fra Taormina i øst til Selinunte i vest ser og smaker vi oss gjennom denne frodige og fargerike øya. Ikke bare får vi se noen av de største severdighetene fra antikken, gjennom det prisbelønnede vinhuset Planeta får vi også forstå og smake hvordan historie og tradisjon ligger bak noen av Italias beste viner.

Bli med på en reise i Apollon og Dionysos’ verden på Sicilia!

Last ned reiseprogram
Reiseleder
Knut Ødegård

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 29.04.2018
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 9 dager

Sicilia er Italias og Middelhavets største øy, og er et speilbilde av middelhavsområdets historie. Ulike folkeslag, kulturer og herskerdynastier har bidratt til å forme øyas unike kulturelle betydning i italiensk og europeisk sammenheng.
Denne øya byr på flotte naturopplevelser, kunst og kultur, og de fruktbare og frodige sicilianske marker omkranses av flotte strender og blått hav. Her finner du også Europas største og stadig aktive vulkan, Etna.

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Søndag 29. april Oslo - Taormina

Morgenavgang fra Oslo Lufthavn med Lufthansa. Etter flybytte i München, ankommer vi Catania på Sicilia tidlig ettermiddag og tar oss videre til Taormina i buss. Etter innsjekking på Hotel Villa Diodoro, er det tid til å hvile litt og på kvelden går vi ut og spiser middag sammen på en lokal restaurant. (M)

Dag 2

Mandag 30. april Etna og vingården Feudo di Mezzo

Etter frokost på hotellet tar vi buss i retning vulkanen Etna. Denne fortsatt aktive vulkanen på 3329 meter over havet er et skue i seg selv og har også gjennom sine stadige utbrudd skapt en mineralrik jord på sine åssider som er ypperlig egnet for vindyrking. Vi skal ikke helt til topps på Etna, men nyter utsikten fra cirka 1900 m.o.h. hvor vi også kan vandre rundt Sylvesterkrateret. Etter å ha beskuet vulkanen tar vi veien til nordsiden, der vi besøker Planetas vingård Feudo di Mezzo. Her får vi høre om sammenhengen mellom jordsmonnet og vinenes karakter, vi spiser en lett lunsj og smaker på stedets viner. Kvelden fri i Taormina. (F, L)

Dag 3

Tirsdag 1. mai Taormina

I dag begir vi oss til fots ut i sjarmerende Taormina som klorer seg til en bratt skråning ned mot havet og med dramatisk utsikt mot vulkanen Etna. Vårt viktigste mål er byens antikke teater med sin spektakulære beliggenhet og bevaring. Her hører vi om hvordan grekerne utviklet teaterkunsten gjennom spill for guden Dionysos. Byens mange pittoreske gater og plasser blir det også god anledning til å bli bedre kjent med. Ettermiddag og kveld fri til egne aktiviteter. (F)

Dag 4

Onsdag 2. mai Siracusa

Vi reiser med buss på dagsutflukt sydover til den viktigste byen i gresk tid på Sicilia, Siracusa. Etter omkring halvannen time er vi i utkanten av byen og besøker de imponerende festningsanleggene, Castello Eurialo, på nordsiden av den antikke byen. Festningen, bygd under eneherskeren Dionysios I rundt 400 f.Kr., er med sine løpeganger og tårn for kastemaskiner av de mest imponerende befestninger fra antikken. Samtidig får vi god utsikt over den antikke og moderne byen.

Turen går deretter til Siracusas antikke teater, av de største i den greske verden, før vi tar veien ned til byens sentrum, på øya Ortygia, der byens fremste templer lå og hvor vi inntar lunsj (ikke inkl.) før vi tar turen tilbake til hotellet i Taormina (F).

Dag 5

Torsdag 3. mai Piazza Armerina - Agrigento

Vi tar avskjed med Taormina og reiser vestover. I første omgang til romertidens viktigste monument på Sicilia, den store senantikke villaen ved Piazza Armerina med sine fantastiske gulvmosaikker. Denne praktvillaen med tilknytning til det romerske keiserhuset fra omkring 300 e.Kr. gir oss et unikt innblikk i senantikkens forestillinger og tankeverden.

Etter besøket i villaen fortsetter ferden sydvestover, til vårt neste høydepunkt, Agrigento. Vi overnatter på Hotel Dioscuri hvor vi også spiser kveldens middag. (F, M)

Dag 6

Fredag 4. mai Tempeldalen - vingården Ulmo de Sambuca - Selinunte

Etter frokost går veien til de best bevarte templene i den greske verden. I Tempeldalen bygget bystaten Akragas i løpet av vel 150 år ikke mindre enn 7 templer i skarp konkurranse med nabobystaten Selinunte, blant annet et av de aller største templer som grekerne noen gang forsøkte seg på. Etter å ha vandret blant templene, reiser vi videre til Planetas vingård i Ulmo di Sambuca, hvor vi inntar en lett lunsj og får høre om og smake på husets viner fra det sørlige Sicilia, særlig rødvinene laget på lokale druer som Nero d’Avola.

Etter lunsj og vinsmaking bringer bussen oss til vårt neste mål, grekernes vestligste bystat på Sicilia, Selinunte. Her overnatter vi på Hotel Admeto i to netter. (F, L, M)

Dag 7

Lørdag 5. mai Selinunte

Dagen står i bystaten Selinuntes tegn. Det store arkeologiske området like ved hotellet omfatter både en serie store og praktfulle templer og høyden der byen ble anlagt i siste halvdel av 600-tallet f.Kr. Byen levde et kort og hektisk liv fram til slutten av 400-tallet f.Kr., da karthagerne inntok byen, men i løpet av disse vel 200 årene var det en intens byggevirksomhet. Selinunte er med sin beliggenhet på en høyde ut mot havet et talende vitnesbyrd om grekernes bystatsorganisering, deres imponerende arkitektur og deres vilje til å reise praktfulle bygninger til sine guder.

På ettermiddagen står man fritt til å vandre i den lille byen som har vokst opp utenfor det arkeologiske området eller ta en tur på stranden. (F)

Dag 8

Søndag 6. mai Segesta - Monreale

Vi forlater Selinunte og setter kursen nordover. Her skal vi først se oldtidsbyen Segesta, som ikke var en by bebodd av grekere, men av det lokale folket elymerne. Men også elymerne var dypt påvirket av det nære naboskapet med grekerne, noe det godt bevarte, men uferdige templet utenfor byen og teateret vitner om. Deretter går turen i retning av Palermo, Sicilias største by, som vi passerer igjennom på vei mot den lille byen Monreale med sin fantastiske utsikt over Palermo og omegn. I Monreale går vi inn i en annen tid enn vi så langt har sett på. I 1174 begynte den normanniske kongen Vilhelm II på en stor og praktfull kirke i byen. Kirken er et flott vitnesbyrd om den blandingskulturen normannerne regjerte over på Sicilia, med sine bysantinske mosaikker, men også innslag av vestlig arkitektur og arabiske finesser.

Etter besøket i Monreale går veien til Hotel Federico II i Palermo, hvor vi overnatter og inntar vår siste middag på turen sammen. (F, M)

Dag 9

Mandag 7. mai Hjemreise

Etter frokost sjekker vi ut og reiser til flyplassen ved Palermo. Fly hjem med Lufthansa via München til Oslo hvor vi lander på ettermiddagen. (F)

Knut Ødegård

Reiseleder på denne turen

Knut Ødegård er dr. philos. i klassisk arkeologi og ansatt ved Universitetet i Oslo. Han har vært stipendiat i klassisk arkeologi ved Det norske institutt i Roma 1990-94 og har forsket og undervist i antikkens historie og arkeologi ved Universitetet i Oslo siden 1994. Han var bestyrer for Det norske institutt i Athen 2003-2007 og har ledet en rekke arkeologiske prosjekter i Hellas de siste 20 år blant annet i Tegea på Peloponnes og på Naxos. Han er en aktiv formidler av antikkens kultur i radio, dagspressen og gjennom foredragsvirksomhet over hele landet. Han har gitt ut boken «Antikken», om den gresk-romerske antikken som var Europas første storhetstid og en inspirasjon for ettertiden.

«Alle er enige om at barndommen er viktig for hvordan vi dannes som mennesker. Antikken er vår felles europeiske barndom, uten kjennskap til den forstår vi ikke hvordan vi som enkeltpersoner og som samfunn tenker og handler. Å lære om antikken er derfor en dannelsesreise for alle historie- og samfunnsbevisste mennesker.»

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo–Catania/Palermo–Oslo med Lufthansa
 • Flyskatter og avgifter pr. juli 2017
 • Åtte overnattinger på gode hoteller med frokost
 • To lunsjer (dag 2, 6)
 • Fire middager (dag 1, 5, 6 og 8)
 • Program som beskrevet med all transport
 • Alle inngangsbilletter
 • To vinsmakinger
 • Lokalguider
 • Reiseleder Knut Ødegård

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikke utover det som er beskrevet over
 • Frivillig tips til lokale guider og sjåfør
 • Avbestillings- og reiseforsikring

HOTELLER

Hotel Villa Diodoro 4*, Taormina 29.april-3.mai
Et eldre 4 stjerners hotell som ligger på en åsside, en 5-minutters spasertur fra det historiske sentrum av Taormina. Hotellet har restaurant og to barer. Solterrasse, sesongåpent utendørs basseng (mai-sep) med panoramautsikt over havet. Det finnes 102 gjesterom, 4 etasjer med heis. Gratis wifi. Standardrommene er lyse og har bad med kombinert badekar/dusj, hårtørrer. Safe, minibar, TV og aircondition. De vender mot hage/land.
Gå til hotellets nettside

Hotel Dioscuri 4*, Agrigento 3.-4.mai
Hotellet ligger med utsikt over havet og San Leone havn, cirka 10 minutters kjøring fra Agrigento. Det finnes en hage, terrasse og sesongåpent basseng. Restaurant og bar. Rommene har bad, hårtørrer, aircondition, safe, TV og minibar. Gratis wifi.
Gå til hotellets nettside

Hotel Admeto 4*, Selinunte 04.-06.mai
Her kan du beundre en flott utsikt over kysten, Akropolis og de greske templene i Selinunte mens du nyter frokosten. Du finner de gamle greske ruinene og en samarbeidende strand bare 300 meter unna. Den utmerkede restauranten serverer fersk fisk og sicilianske spesialiteter. Om sommeren får du rabatt på fluktstoler og parasoller på den samarbeidende stranden. Hotel Admeto er moderne og tilbyr deg rom med elegant atmosfære og design. Standardrommene er 21 m², har klimaanlegg og LCD-TV med satellittkanaler. Privat bad med dusj og hårtørrer. Minibar, safe, balkong. Gratis wifi.
Gå til hotellets nettside

Gran Hotel Federico II 4*, Palermo 6.-7.mai
Beliggenhet ligger i sentrum av Palermo, nær Teatro Massimo og det historiske senter. Hotellet har bar/lounge og restaurant. Det er 65 rom og suiter fordelt over 5 etasjer. Rommene har aircondition, gratis wifi, mini bar, safe og TV. Bad med hårtørrer.
Gå til hotellets nettside