Korea fra to sider

/ Morgenstillhetens land

– Glem for noen dager mobiltelefoner (eller kanskje ikke lenger?), globale nyheter og adgang til Internett. Vi vil legge våre opplevelser i hendene på våre guider og besøke et land hvor alt er under statens kontroll, en verden vi ikke vil forstå, men som vi får kikke inn i og i noen grad føle på kroppen.

«Trærne vender alltid mot himmelen,
og våre føtter trår på jorden. La oss
se på stjernene mens vi går.
Om man har en høyere stilling enn sin venn,
om man oppnår ære og berømmelse,
om man kan straffe sin uvenn,
hva innebærer alt det?
Alt dette er uten betydning,
mindre verd enn et glass vin.
Våre føtter trår på jorden. La oss
se på stjernene mens vi går.»
No Cheon-Myeong

Last ned reiseprogram
  • Solid rundreiseprogram
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

Ditt utvalg
  • Avreisedato 01.09.2017
  • Avreisested Oslo
  • Tilgjengelighet Utsolgt
  • Dager 20 dager

Det var 27. juli 1953.
Kinesere, nord-koreanere og FNs kommandant møttes i Panmunjom på trettiåttende breddegrad og underskrev en våpenhvileavtale. To år med en blodig og svært ødeleggende borgerkrig som var blitt til en internasjonal konflikt, endte. Midt på attenhundretallet var Korea blitt tvunget ut av den isolasjon landet ønsket. Nå var hundre år med kaos, konflikt og okkupasjon til ende. Korea var delt. I Europa falt jernteppet for tyve år siden, på grensen mellom Nord- og Sør-Korea fortsetter den kalde krigen, og forrige generasjons motsetninger er en aktuell realitet. Historien lever!

«Som en reke mellom hvaler» sier et koreansk ordtak om halvøyas inneklemte posisjon mellom sterke giganter som Kina, Russland / Sovjet-Unionen og Japan. Geografisk sies det at Korea er et av de eldste landområder på kloden. Det er et land med en vakker natur, bygget opp av fjell og skoger og utallige øyer langs en forrevet kyst. Hele halvøya dekker et areal to tredeler så stort som Norge, og er hjem for om lag 72 millioner mennesker. I bunnen ligger en sterk felles kultur og livsforståelse, en følelse av å være koreaner. Men de er fordelt på to vidt forskjellige samfunnssystemer. Her er store spenninger – og spennende å være gjest!

Sør-Korea er lettest å forstå, mer lik den verden vi kjenner. Vi skal oppleve storbyene, se de strålende lys og tegn på Syd-Koreas dynamiske vekst og økonomiske mirakel, som medspiller i en globalisert verden. Her er monumenter fra tidligere tiders keiserhus og buddhismens sterke stilling, og enorme industrikomplekser.

Nord-Korea er annerledes. Helt annerledes. Det er et isolert og kontrastfylt land. Det er på ingen måte en vanlig turistdestinasjon. Ikke bare har reg jeringen vært skeptisk til verden utenfor og fremmed innflytelse, men langvarige politiske motsetninger har heller ikke oppmuntret noen til å reise hit. Vi har funnet en samarbeidspartner som har lang erfaring med å arrangere reiser for kulturarbeidere og vanlige reisende. – Vi ønsker å gi våre gjester hele bildet, gi våre gjester innblikk i den realiteten som er Den demokratiske folkerepublikk Korea, sier de. Besøkende blir vanligvis ikke betraktet som turister, men som privilegerte g jester som inviteres inn i en lukket verden. Programmet kan virke luftig, men dagene fylles, og er interessante. Og vi fylles av en følelse av å ha opplevd noe særegent. Nord-Korea fester et grep på oss. En sterk opplevelse!

Reisen gjennomføres på vertskapets premisser. Det vil bli minimale muligheter for å gjøre ting på egenhånd, og som gruppe kan vi ønske og be om å se ting, men ikke kreve, ikke vente forklaringer. Men så vil vi oppleve at systemet er hjelpsomt og imøtekommende. Å få kontakt med lokale folk er ikke alltid like enkelt, men vi er i hovedstaden på nasjonaldagen 9. september. Da vil folk være ute i sin fineste puss, og vi må håpe de er i humør til kontakt. Er vi heldige, gjennomfører de også sine ”mass games”, de store masseopptrinnene med titusener av mennesker med farver og blomster. – Her er mye å se, mye å oppleve. Hold øyne og sinn åpne, smil bredt, vink til alle du møter, om ikke hånden er i bruk for å håndhilse på koreanere.

Og som en liten bonus, har vi et par døgn i Beijing til akklimatisering, litt sight- seeing etter ønske, noen gode måltider med kinesisk mat, og et døgn mellom Nord og Sør. Kina er alltid en glede for den reisende.

Vi er stolte over enda en gang å invitere til en tur som tar oss til en ukjent verden.

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Avreise

Vi reiser ut med Finnair fra Gardermoen kl. 13.15, og etter et kjapt flyskift i Helsinki får vi en kort natt på vei mot Beijing.

Dag 2

Ankomst Beijing

Vi ankommer Beijing kl. 06.55 og feirer at vi er i Kina med en god lunsj før vi reiser til hotellet for en kjapp siesta før vi på ettermiddagen gleder oss over strålende kinesisk arkitektur og folkeliv ved Himmelens tempel, bygget i tidlig ming-tid, på fjortenhundretallet, restaurert og nymalt, med en fin park med folkeliv og hygge.

Dag 3

Beijing

Vi har buss og guide til disposisjon og legger opp et program etter ønskekonsertprinsippet. Noen har aldri vært i Kina, og Den himmelske freds plass og Forbudte by er opplagte utfluktsmål. Må sees! Andre har vært der før og trenger et annet program. Kanskje vi må dele oss? Kulinarisk høydepunkt: Vi samles til middag på en av Beijings mest berømte pekingand-restauranter, det er en glede!

Dag 4

Beijing - Pyongyang

Utpå formiddagen reiser vi til flyplassen og sjekker inn for Air Chinas fly til Pyongyang, som har avgang kl. 13.40 og ankommer halvannen time senere. Her møter vi vårt nordkoreanske team av sjåfør og guider som vil ta godt vare på oss under oppholdet.
På vei inn til byen skal vi se et av de store landemerkene, Triumfbuen, et seksti meter høyt monument bygget i hvit granitt i 1982 for å markere syttiårsdagen for president Kim Il Sungs fødsel. Vi ser også Fonteneparken med springvann og skulpturer i sentrum av byen. Og så kommer vi oss i hus på Yanggakdo Hotel, i seg selv en opplevelse, med 47 etasjer, på Yanggak-øya i Taedong-elva.

Dag 5

PyongYang - Myohyang

Med vårt koreanske team skal vi utforske landets storslagne hovedstad. Den imponerende Kim Il Sung-plassen, dekorert med portretter av president Kim Il Sung og Marx og Lenin. Vi kler oss opp – herrene med slips – og besøker Kumsusan minnepalass ved foten av Taesong-fjellet. Minnepalasset var President Kim Il Sung hjem og er nå hans og Kim Jong Ils mausoleum. I tilknytning til mausoleet er utstillinger av medaljer som presidenten fikk og et monument som markerer folkets sorg da den store leder gikk bort i 1994. I nærheten ligger gravplassen for revolusjonens martyrer, med gravene til mer enn 200 av Koreas ledende motstandsfolk under det japanske styre. Her ligger også President Kim Il Sungs kone, Kim Jong Suk. I klarvær byr stedet på en flott utsikt over hovedstaden. Vi besøker også den statlige bokhandelen for nordkoreanske bøker på fremmede språk, alt fra politiske pamfletter til flotte bildebøker om kunst, historie og folkeliv, og ser Frigjøringsmuseet med store utstillinger som beskriver Korea-krigen, viktig for å forstå landets politikk og posisjon i dag. Her er også et seiersmonument, en bronseskulptur av en seirende soldat flankert av tablåer med viktige hendelser under krigen. Herfra kjører vi et par timer til vakre landskaper ved Myohyang-fjellet.

Dag 6

Myohyang - Pyongyang

Myohyang er et område som er feiret for vakre landskaper. Bratte topper strekker seg opp mot to tusen meters høyde, med kjeder som løper ut fra den høyeste toppen, Piro. Tinder stikker ut fra skyer og tåke, og stimulerer fantasien til å oppdage forunderlige formasjoner. Vi skal ut på en liten fottur og nyte landskapet. Vi skal også utforske et buddhistisk kloster grunnlagt i 1042. Byggestilen er fin, og klosteret har en skatt – et bibliotek på åtti tusen trykkplater i tresnitt som rommer en fullstendig samling av Buddhas ord, skåret på tolvhundretallet. På ettermiddagen kjører vi tilbake til Pyongyang. Besøket i Myohyang kan bli erstattet av tur til Kumgang-fjellet i sør.

Dag 7

Pyongyang - Kaesong/Panmunjom

På vei mot sør besøker vi Koryo Museum, et kompleks bygget som et konfusiansk institutt med bygninger og gårdsplasser. Museet har skulpturer, keramikk og porselen. Panmunjom ligger to og en halv times kjøretur sør for Pyongyang. Landsbyen er delt mellom Nord- og Sør-Korea og på grensen ligger selve våpenhvilesenteret, der soldater møtes ansikt til ansikt. Her lever den kalde krigen fortsatt, og finner form i nærmest rituelle handlinger hver dag. Spenningen ligger i luften, og sees i anspente ansikter. Vi er en del av verdenshistorien! Grensen markeres av en betongmur, sterk nok til å stå imot tanks, og nordkoreanerne ser den som et forsøk fra Syd på å skape et varig dele midt i nasjonen. Vi besøker også graven til kong Kongmin og hans mongolske dronning, to gravhøyder anlagt midt på 1300-tallet av den trettiførste konge av Koryo-dynastiet. Natten tilbringes på Minsok Folk Hotel i Kaesong, ganske nær våpenhvilelinjen. Her skal vi sove på hyggelige rom som er innredet på koreansk maner, med madrasser på matter på gulvet.

Dag 8

Kaesong - Pyongyang

Tidlig retur gjennom furuskog og ginseng-distrikter tilbake til Pyongyang. Her legger vi blomster foran den tjue meter høye bronsestatuene av President Kim Il Sung og Kim Jong Il, flankert av relieffer av arbeidere, soldater, borgere. En tur med Pyongyangs metro er en opplevelse. Den skal være verdens dypest liggende metro, og er til dels utsmykket slik den er i Moskva, dekorert med storslagne mosaikker og lysekroner på mange stasjoner. Vi besøker Juche-tårnet, det 150 m høye monumentet som er viet Folkerepublikkens bærende tenkning om nasjonal selvstendighet, slik President Kim Il Sung utformet den. De som er fri for høydeskrekk kan komme til topps i tårnet med heis, mot noen euro ekstra. Utsikten over byen er stor. Vi prøver å få et skolebesøk og kanskje også et sykehusbesøk for å lære litt om dagliglivet i Nord-Korea.

Dag 9

Pyongyang - Wonsan

På formiddagen besøker vi President Kim Il Sungs fødested, et tradisjonelt hus i vakre naturomgivelser, og går om bord i USS Pueblo, et amerikansk spionskip som ble tatt til fange i 1968 og er et trofe fra den kalde krigen. Deretter legger vi ut på en busstur gjennom fjellene mot øst til havnebyen Wonsan ved Østerhavet / Japanhavet. Her er lange strender og en lang molo, ikke for ingenting var dette ett av favorittferiestedene til store leder Kim Jong-Il. Her ligger en ferieleir hvor utenlandske barn i årtier har fått være sammen med koreanske – vi utforsker! Det er Nord-Koreas nasjonaldag, med mulighet for konsert og trolig massedans på de store plassene i byen.

Dag 10

Wonsan - Pyongyang - Nampo

Vi kjører gjennom fjellene tilbake til Pyongyang. Vi improviserer litt etter de tilbud vårt vertskap gir oss. Så ut til Vesterhavet / Gulehavet, til Nampo, som er kjent for et av Nord-Koreas moderne mesterverker, The West Sea Barrage, en 8 km lang demning over Taedong-elven der den løper ut i Gulehavet, bygget på 1980-tallet, for å stabilisere nivået i elven og sikre skipsfarten. Hotellet her er bygget over varme kilder, med muligheter for en skikkelig badeopplevelse.

Dag 11

Nampo - Pyongyang

På vei tilbake til Pyongyang besøker vi et kollektivbruk av dimensjoner. Tilbake i Pyongyang besøker vi Folkets Store Studiehus, et fantastisk levende og myldrende bibliotek og kulturhus, og vi besøker monumentet til minne om Kommunistpartiets grunnleggelse, gigantiske skulpturer av hammer, sigd og skjønnskriftspensel. Vi må også se Pyongyangs filmkulisseby – store leder Kim Jong ll var svært filminteressert.

Dag 12

Pyongyang - Dandong

Det internasjonale toget til Kina har avgang kl 10.10 og går gjennom landsbygd og mindre byer til byen Sinuiju, der vi ankommer utpå ettermiddagen. Byen ligger på bredden av Amnok-elven, som kineserne kaller Yalu. Her ruller toget romlende over Den kinesisk-koreanske vennskapsbro og vi ankommer Dandong, etter planen ca. kl. 17.30. Etter grenseformaliteter – vi er i Kina. Kaster blikk tilbake over elven, til stillheten og roen, og kaster oss så ut i det kinesiske lyshavet. Det er en annen verden!

Dag 13

Dandong - Shenyang

Vi har hele dagen til sightseeing i Dandong, dynamisk og ekspansiv som alle kinesiske byer, men også preget av å være grenseby, på en av verdens mest fascinerende grenser. Vi begynner dagen med å se det østligste punkt av Den kinesiske mur ved Tigerfjellet, der muren ender ved havet – hvor mange tusen kilometer fra startpunktet langt inne i Kinas vestlige deler? Her ligge ”enmetershoppet”, det smaleste vannløpet mellom Kina og Nord-Korea. Vi besøker et krigsmuseum som forteller historien om hvordan to millioner kinesiske ”frivillige” gikk inn i Korea på kommunistenes side i 1950. Alt forklares på engelsk, vi kan sammenligne den kinesiske versjonen med det vi hørte i Korea og det vi har lært hjemme. På ettermiddagen skal vi ut på en liten båttur på Yalu-elven, ut og inn av nord-koreanske farvann, opp under Den brutte bro, ødelagt av amerikanske bombefly under krigen. Så skal vi vel fotograferes foran den gigantiske statuen av formann Mao, før vi har en fire timers landeveisetappe med buss gjennom deler av de gamle Mandsjuria, flotte landskaper – vi lærer noe nytt om Kina – der vi skal tilbringe natten i den gamle og strålende nye by Shenyang, til tider kalt Mukden.

Dag 14

Shenyang - Seoul

Morgenfly fra Shenyang til Seoul, hvor vi er fremme ved lunsjtid. På ettermiddagen ser vi hjertet av den gamle hovedstad innenfor bymurer som nå bare har noen byporter tilbake. Geyongbok-palasset, den strålende gledes palass, var keiserens residens fram til det ble ødelagt i kamp med japanerne i 1592. Tronhallen ble imidlertid gjenreist i 1867 og området rommer en stor samling av det gamle kongehus’ regalier og andre gjenstander. Fra tronhallen er det et flott utsyn mot gamle byporter og paradegaten møt sør. Vi besøker også folkloremuseet som ligger i parken bak palasset, interessante samlinger som viser oss livet i det gamle Korea. Så til vårt hotell. Frikveld!

Dag 15

Seoul - Panmunjeom - Seoul

Sør-koreanerne vil gi sin versjon av historien og situasjonen – like eksistensiell på denne siden som nord for våpenstillstandlinjen. Vi tilbyr derfor en tur fra Seoul til Panmunjeom, ca 60 km utenfor byen, hvor vi ser den demilitariserte sone og våpenstillstandsområdet fra sør, med sydlige øyne. På ettermiddagen besøker vi provinsbyen Suwon for å se dens stolthet, festningen Hwaseong, som har beskyttet byen gjennom århundreders turbulente historie og i dag er en av verdens kultuskatter på UNESCOs liste.

Dag 16

Seoul - Busan

På formiddagen krysser vi Sør-Korea med «bullett train», helt over til kysten av Østerhavet, til Busan, Republikken Koreas nest største by og viktigste havn. Litt utenfor Busan fører en bro over til Geonga, en øy som er hjem til mye av Koreas moderne industri. For å få et inntrykk av “tiger-økonomien“, besøker vi Samsungs store skipsverft, med deres dokk nr. 3, som er hele 640 m lang og 97,5 m bred. – Enorme dimensjoner! Vi får ikke se alle deres hemmeligheter, men vi får et inntrykk av virksomheten. Vi skal se Busans landemerke, Busan Tower, besøke Jagalchi sjømatmarked – og kanskje blir det tid til å besøke verdens største varehus, Shinsegae Centum City. Busan er en by med høy puls – og kysten er vakker.

Dag 17

Busan - Gyeongju

På formiddagen en kort tur til nasjonalparkene i dalene ved Gyeongju. Dette området var hjertet i silla-dynastiet, som nådde toppen med sterk innflytelse fra Kinas gullalder under tang, på 600-tallet. For koreanerne var dette også en gylden tid, da deres kunst og kultur blomstret. Kvelden fri til å hygge seg i et deilig landskap og kanskje prøve et ekte koreansk badehus. I nærheten ligger Anapji, sillaherskernes lysthaver, etter sigende en gang orientens mest praktfulle park med trær og planter fra hele Asia. Ødelagt av senere erobrere, gradvis restaurert de siste tiårene. – Aller finest i kveldslys!

Dag 18

Gyeongju

I Gyeongju skal vi se det store frilandsmuseet med arkitektur og håndverk i et kompleks av verdensformat, blant annet en av verdens eldste tempelklokker, den guddommelige klokke for den store kong Seongdeok, støpt AD 771. 20 tonn! I området ligger et observatorium fra 600-tallet, og vi skal besøke tumulusparken, et parkområde med om lag 20 gravhauger, tett i tett, den eldste fra kort etter Kristi tid. Eieren av Den vingede hests grav er ukjent, men graven er utgravd, og vi kan se hva arkeologene fant på stedet. Litt utenfor byen ligger Bulguk-sa, ”tempelet i Buddha-land”, fremstår i dag perfekt restaurert og viser hvordan man bygde på tidlig 500-tall. Praktfull arkitektur omgitt av en lund med frukttrær og furu. Står av gode grunner på UNESCOs verdensarvliste.

Dag 19

Gyeongju - Bullett train - Seoul

Vi skal tilbake til ”virkelighetens verden”, drøyt et par timer med superraskt tog tilbake til Seoul, for den siste byturen, til antikvitetsgaten Insadong med butikker og boder som selger gamle ting og nye, håndverk, kunst, her er tradisjonelle apoteker, bokhandler og tehus. Til sist en ”avskjedsmiddag” – i særklasse, det heidundrende nanta-showet.

Dag 20

Seoul - hjemreise

Finnair har avgang fra Seouls flyplass kl. 10.20, og med en mellomlanding i Helsinki er vi på Oslo Gardermoen kl. 17.00.

Gunnar Skjolden

Reiseleder på denne spennende reisen

Gunnar har reist verden på kryss og tvers i årevis, med lengre opphold i Nepal, Israel og Indonesia. Under mottoet «små grupper, store eventyr» reiser Gunnar til land og steder litt utenfor allfarvei. Med andre ord eventyrlige opplevelser i en liten, dynamisk og trygg gruppe. Gunnars skreddersydde turer er store opplevelser utenom det vanlige!

Reisebetingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom kr 52 900,-
Tillegg for enkeltrom kr 9 700,-

PRISEN INKLUDERER
• Flyreise Oslo – Beijing og Seoul – Oslo med Finnair på økonomiklasse, samt Beijing – Pyongyang med Air China og Shenyang – Seoul med Korean Air
• Overnatting i dobbeltrom
• Full pensjon i Kina og Nord-Korea, halv pensjon i Sør-Korea, all transport og utflukter, etc. iflg. programmet
• Kinesiske og koreanske guider og norsk reiseleder som er med på hele turen

PRISEN INKLUDERER IKKE
• Eventuell reiseforsikring og avbestillingssikring
• Visumkostnader. Vi ordner visum for alle, og fakturerer etter ambassadenes satser. Visumprosedyrer begynner ca 6 uker før avreise.
• Driks til guider, sjåfører osv., samt ekstra måltider og drikke til maten, ev. vaksiner og andre personlige utgifter
• Billetter til Mass Games i Pyongyang dersom de blir gjennomført

Prisen er basert på kjente skatter, avgifter og valutakurser pr. jan. 2017, og minimum 15 deltakere i gruppen. I tilfelle færre påmeldte forbeholder vi oss retten til å heve prisen eller i verste fall å kansellere turen. I så fall vil beskjed bli gitt senest 30 dager før avreise. Prisen er kalkulert mens norske kroner er svake. Skulle kronen styrke seg vesentlig, skal det komme våre gjester til gode i form av justert og lavere pris. Vi tar også forbehold om nødvendige endringer av reiserute, tider, hoteller, etc., både før avreise og etter at turen har startet. Mens alle anstrengelser blir gjort for å følge oppsatt program, må vi gjøre oppmerksom på at ting fungerer annerledes i Nord-Korea enn det vi er vant til. Vi er pionerer og må være innstilt på å mobilisere fleksibilitet og toleranse. Rekkefølgen på severdighetene blir fort vendt om, men vi ser det hele.

For spørsmål eller flere opplysninger om turen, ta kontakt med Gunnar Skjolden 24 14 94 00 gunnar.skjolden@escape.no

NB
Profesjonelle fotografer og journalister vil ikke få visum og innreise på vanlig pass. Journalister og fotografer som ønsker å være med på turen, må gjennom spesielle prosedyrer som vil ta tid, og anbefales å kontakte Escape Travel snarest for å komme i gang med prosessen.

HOTELLER
I Kina bor vi på gode firestjerners hoteller (Beijing International eller lignende i Beijing, Zhong Lian Hotel i Dandong, lokale ”femstjerners” hoteller og gjestehus i Nord-Korea, Ellui Hotel eller lignende i Seoul, Commodore Hotel i Gyeongju. Mens hotellet i Pyongyang er stort og storslått, er hotellene utenfor byen forholdsvis enkle. I Sør-Korea bor vi på tre-firestjerners hoteller. Man må forvente språk-problemer, men våre guider er meget hjelpsomme.