Kerala

Tamil Nadu og Kerala – det gode liv i India

/ En eventyrlig rundreise til Syd-Indias høydepunkter

 • Dyp jungel, endeløse strender, kaffeplantasjer og rismarker.
 • Et døgn med båt på Keralas «backwaters»
 • Høyreiste tempeltårn og frodige relieffer
 • Håndplukkede hoteller med atmosfære og historie
 • Tid til å finne seg selv mellom opplevelsene

Bli med dit pepper’n gror!
Denne rundreisen i India er et lite eventyr, et stort eventyr, på en tid av året da Syd-India er på sitt grønneste, og Norge er på vei inn i mørketiden. Opplev Syd-Indias tempelbyer og nasjonalparker, rismarker og historie, tegårder og krydderplantasjer – og Indiske havs varme vann på strendene i Nord-Kerala, roligere enn Goa, og utenfor Madras.

Rundreise Tamil Nadu og Kerala – det gode liv i Syd-India from Escape Travel on Vimeo.

Rundreisen i Syd-India inneholder håndplukkede høydepunkter:
Praktfulle strender, de høyeste tempeltårn av dem alle, muligheter for å se elefanter og annet vilt, Keralas «backwaters», de palmeomkransede lagunene langs vestkysten, idyller med frisk luft i kaffeplantasjene. Du bor på gode, håndplukkede hoteller og hyggelige familiepensjonater, og spiser måltider i skjønnsom avveksling mellom indisk og vesterlandsk kjøkken. Gruppen blir liten, 12 – 14 mennesker. Lette på foten, nær på landskap og folkeliv. Strekk så ut, ta et bad, la inntrykkene synke og sinnet hvile, få en omgang massasje etter Indias eldste tradisjoner – Opplev det gode liv i India!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 37 900,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 21.11.2018 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 17 dager
 • Lokal reiseleder Ramesh Yadav
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 21.11.2018
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 17 dager
 • Priser fra 37 900,-

Utrolige India! Vi vet at det er stort, men at det er så mangfoldig…! Vi inviterer til et reiseeventyr på lite kjente veier i det hjertevarme Syd-India. Her går livet i et roligere tempo, her er det ikke bare snakk om ”blide mennesker med en blomst bak øret”, nei, de har en hel blomsterbukett flettet inn i håret. Og blide er de!

India er aller finest når vintermørket senker seg over Norge. I november er solen godt sør for ekvator. Den har ikke mistet sin kraft, men kaster lange skygger og legger et gyllent lys over landskaper som fremdeles er grønne etter monsunregnet for noen måneder siden. Naturligvis er det godt og varmt i lavlandet, langs Indias lange kyster. Men på landsbygda legger voksende rismarker et grønt og gult skjær over landet og alleer av eldgamle tamarindtrær gir skygge på veien. I fjellene er luften sval og frisk, solen skinner, det er som en praktfull norsk sommer.

Baktalte India – tror vi fremdeles at landet er befolket av tyver og sjarlataner som dem Phileas Fog og Passepartout skulle hanskes med i Jorda rundt på 80 dager? I virkeligheten er India et enormt land med et utall av opplevelser og gleder for en reisende med åpent sinn.

Mens Sør-India lå beskyttet for mange av de store invasjonene som skapte sivilisasjoner i nord, den store ariske invasjonen som la grunnlaget for den nordlige hindu-kulturen, mongoler og muslimer som skapte litteratur og arkitektur som Taj Mahal, Nord-Indias perle, lå området lagelig til for kontakt over havet. Hit kom de første kristne misjonærer, kort etter Jesu tid, herfra gikk skip med varer, arkitekter og hoffprester til Thailand, Kambodsja, Malaysia og Indonesia. Hit kom de tidlige kolonimakter, portugisere og hollendere, og endog franskmenn, dansker – og nordmenn. Og det var i sør briter gjorde sine første landganger i den erobring som til sist gjorde India til ”juvelen i kronen”.

Syd-India er tropisk, et overflødighetshorn av rismarker, kokosnøttrær og krydderhaver. Det er også dype skoger – og urbane områder, som ikke er så enorme som enkelte av storbyene i nord. Byene har saktens trafikkorker, men ute på bygdene går livet fremdeles roligere, med oksevogner som et vanlig transportmiddel. Kvinner går i forskjellig type sari, menn går ofte i praktfulle lungi, ”omslagsskjørt”. Det er visst ikke så lett å ha det travelt i denslags antrekk, kanskje er det derfor livet ser ut til gå for langsommere puls i sør. Det gjør det godt å være der.

Denne turen er et lite eventyr, et stort eventyr, på en tid av året da Syd-India er på sitt grønneste, og Norge er på vei inn i mørketiden. Vår reise inneholder håndplukkede høydepunkter: Praktfulle strender, de høyeste tempeltårn av dem alle, muligheter for å se elefanter og annet vilt, Keralas ”backwaters”, de palmeomkransede lagunene langs vestkysten, idyller med frisk luft i kaffeplantasjene. Vi bor på gode, håndplukkede hoteller og hyggelige familiepensjonater, og spiser måltider i skjønnsom avveksling mellom indisk og vesterlandsk kjøkken. Vi blir en liten gruppe, 12 – 14 mennesker. Lette på foten, nær på landskap og folkeliv. Strekk så ut, ta et bad, la inntrykkene synke og sinnet hvile, få en omgang massasje etter Indias eldste tradisjoner – Opplev det gode liv i India!

Utrolige India ønsker velkommen!

 

 

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

21. nov: Oslo – Frankfurt – Madras - Mahaballipuram

Tidlig morgenavgang fra Oslo til Frankfurt og videre med dagfly til Madras/Chennai, hvor vi ankommer ved midnatt. Etter innreiseformaliteter er det halvannen time å kjøre til vårt hotell på Covelong-stranden i Mahaballipuram.

Mahaballipuram
Dag 2

22. nov: Mahaballipuram

Vi har hele dagen til disposisjon på vårt utmerkede hotell. Stranden er nærmest uendelig, vannet er varmt og hotellets haver ikke å forakte, med svømmebasseng og mulighet for ayurvedisk massasje etter tidløse indiske tradisjoner for legedom og velvære.

Vi vil også utforske omegnen og ser strandtemplene i Mahaballipuram, en kort kjøretur fra hotellet. Her reiste byggmesterne til pallava-regimets konger på seks-syvhundretallet strålende templer ved å hugge ned klipper til de fikk tempelfasong, og så dekorere dem. Her er også det enorme relieffet som kalles Arjunas botsgang, der ”hele” hindusimens mangfoldige myter og guddommer har fritt spillerom på en stenflate på 27 x 9 meter. Ganske utrolig! Og så har vi resten av dagen til å nyte stranden og hotellet og føle at livet er godt.

Mahaballipuram
Dag 3

23. nov: Mahaballipuram – Pondicherry – Chidambaram – Tranquebar

(210 km – 5t) På den indiske landeveien er det aldri et kjedelig minutt. Livet her er så totalt annerledes, det skjer noe hele tiden, og bussen og vi er medspillere. Indiske busser er historie for seg, med ett rom (for passasjerer) og kjøkken (for sjåføren), men sånn er India. Hver dag på landeveien er som en drøm. Vårt første stopp er den tidligere franske kolonien midt i et britisk India, Pondicherry. Franskmennene forlot Pondicherry ti år etterat britene ga India selvstendighet, de franske følelser er vel ved å svekkes, men vi får en smak av forgangne tider. Derfra kjører vi langs Coromandel-kysten, ser hinduenes gud, Shiva, danse sin ”kosmiske dans” i templet i Chidambaram, en minneverdig skulptur, og fortsetter til den gamle dansk-norske kolonien Tranquebar. Deler av festningen står fremdeles, og kirkegården er full av sterke vitnesbyrd om våre bereiste landsmenn.

Pondicherrys gater
Dag 4

24. nov: Tranquebar – Tanjore – Chettinad

(180 km – 4,5t)Prøv å stå tidlig opp, se solen stige ut av havet, en morgentur på stranden, før vi reiser inn i landet, mot Tanjore, med rette berømt for det storslagne Brihadiswara-templet, viet Shiva, gud som ødelegger og gir nytt liv. En imponerende arkitektur, skulpturkunst og fresker – Encyclopedia Britannica kaller det ”the grandest temple in India”. Det sier ikke så lite!

Vi fortsetter til Chettinad-distriktet, som tradisjonelt var hjemstavn for chettiyar-«kasten», en folkegruppe som for et par hundre år siden kontrollerte mye av finansvesen og handel i India, inntil britene tok over og mange chettiyar emigrerte til andre land i Asia for å fortsette sitt kjøpmannskap. Distriktet har templer og fine rikmannshjem, bygget i lokal kalksten, marmor fra India og teak fra Burma. Idag er mange hus som museer der vi kan se fordums storhet – og prøve å fornemme hvordan dette lever videre.

Tanjore
Dag 5

25. nov: Chettinad – Madurai

(90 km – 2t) En kort, men farverik formiddagskjøring til Madurai, en av Indias helligste byer, hvor vi ankommer ved lunsjtid. Tid for en siesta, innen vi på ettermiddagen besøker byens store helligdom, den alt kretser om, viet Meenakshi, ”hun med fiskeøyne”, ett aspekt ved Shivas kvinnelige partner. Templet er enormt, 245 x 230 m i kvadrat, med utallige kapeller og gårder, i skyggen av fire tårn som strekker seg opptil 50 meter mot himmelen, dekket av et mylder av hinduiske guder og lokale hellige. Men fremfor alt er et levende tempel, men umåtelig fascinerende ritualer både morgen og kveld – og vi blir del av et mylder av indiske pilegrimer. Det er betagende.

Dag 6

26. nov: Madurai – Kumarakom ved Keralas backwaters

(300 km – ca 8t) Vi er klare for en praktfull dag på landeveien. Først over åker og eng på bygdeveier, gjennom landsbyer som bevoktes av den lokale guddom Ayenar til hest, og andre farverike skikkelser. Så legger vi rismarkene og landsbyene bak oss og kjører gjennom praktfull jungel i åsene som markerer grensen mellom Tamil Nadu og Kerala.

Ved tetid når vi Kumarakom som ligger i hjertet av Keralas backwaters-område, et unikt system av elver, lagune og sjøer, om lag 1500 km vannveier. Vi går om bord i husbåter, hver med to soverom, og cruiser på Vembanad-sjøen og i de små kanalene ved Allepey, Her er overveldende frodig, og kanalene er som en gotisk katedral, der kokosnøttrærne danner takhvelvet. På kanalene møter vi små fraktebåter, og på land er det stadig aktiviteter som fanger blikket. Mye dreier seg om koksnøtter her. Skallene, fruktkjøttet, bladene og trestammene – alt kan utnyttes, og det skjer for åpne scene. Det er et eventyrland, og med våre små båter glir vi inn og blir ett med landskapet og livet. Mot kveld ankrer båtene og vi samles til aftens, innen vi går til ro, langsomt vuggende i takt med skiftende tidevann.

Husbåt i Alleppey, Kerala
Dag 7

27. nov: Backwaters – Kumarakom

Etter en rolig formiddag i disse praktfulle omgivelser med nye inntrykk av livet langs kanaler og innsjøer, når vi vårt hotell ved lunsjtid og har ettermiddagen til disposisjon for å nyte noen timer fri – og kanskje en omgang ayurvedisk massasje.

Kerala
Dag 8

28. nov: Kumarakom – Cochin

(65 km – 1,5t) Det er en kort kjøretur til byen Cochin. På ettermiddagen besøker vi den gamle bydelen, Fort Cochin. Her finner vi Indias eldste europeiske kirke, St. Franciscus, bygget i 1503. Her ble Vasco da Gama begravd. Liket ble senere tatt hjem til Lisboa, men gravstenen er her fremdeles. Senere overtok hollenderne, og til sist det britiske imperium – alle har etterlatt spor i Cochin. Fremdeles er det noen få jøder igjen i byen, og deres synagoge ånder av tradisjoner. Og vi ser de kinesiske fiskenett, som har vært i bruk siden 1400-tallet.

Om kvelden skal vi se en kathakali-dans, et virkelig kammerspill med et par dansere, et par musikere – og oss. Opplyst av en oljelampe, under et tak av palmeblader. Tiden står stille. Aller mest spennende er kanskje den møysommelige prosedyren når makeupen legges og dansemasken skapes.

Kinesiske fiskenett i Cochin
Dag 9

29. nov: Cochin – Calicut – Wyanad

(4t med tog og 2t med buss)  Vi følger kysten nordover med tog, en opplevelse i seg selv i dette jernbanenes hjemland, og kjører så inn i landet, opp i åsene igjen. I Wyanad skal vi tilbringe to døgn i et gjestehus som tidligere var hjemmet til en familie som i gamle dager var de mest kjente konservatorer som stoppet ut eksotisk bytte når maharajaer og engelske koloniherskere kom hjem fra jakt. Her er en sterk følelse av kolonistemning og nostalgi, hjemlig, men ikke privat, og samtidig vakkert og komfortabelt.

Dag 10

30. nov: Wyanad

Godt med en stille dag, fastboende midt dette praktfulle landskapet. Vegetasjonen er preget av velstelte, vakre teplantasjer. Vi kan gå en tur, kjøre en tur, gjøre oss litt fortrolig med teproduksjonen, holde en liten piknik i det fri.

Dag 11

1. des: Wyanad – Nagarhole

(80 km – 2,5t) En behagelig formiddags kjøretur tar oss fra teplantasjene over delstatsgrensen til Karnataka og til Nagarhole nasjonalpark, der vi bor i en lodge på bredden av Kabini-elven. Dette var engang jaktterreng for maharajaen av Mysore, nå et godt utgangspunkt for oss til å se elefanter og kikke etter annet vilt. Her er også store kattedyr, de er vare og har stort territorium, men kanskje – med litt flaks…

– Vi sover godt til lyden av villmarkens fugler og dyr, et godt sted for å høre historier og leve med de eventyr skogen forteller.

Dag 12

2. des: Nagarhole – Mysore

(80 km – 2,5t) En kort formiddags kjøretur inn på det sentralindiske slettelandet, til den gamle kongeby Mysore. Her fikk maharajaen bygget et slott i en slags overveldende indisk barokk, med innslag av hinduistisk, muslimsk og maurisk stil, tegnet av en engelsk arkitekt. Vi tar skoene av og ser all denne prakt, som kulminerer med maharajaens kongelige elefanttrone, 280 kilo gull, som ble gitt monarken av Mysore av moghulkeiseren i Agra. Vi skal også opp på Chamuni-høyden og hilse på Nandi, guden Shivas kjøretøy. Mysore er en by med sanselige gleder, blomster, parfyme, røkelse, sandaltre og silke.

Dag 13

3. des: Mysore – Hassan

(140 km – 3t) På formiddagen kjører vi til den lille byen Hassan, som er utgangspunkt for å utforske tempelkompleksene i Belur og Halebid, ikke høye katedraler som i Tamil Nadu, her er vi på øyenhøyde med relieffer og skulpturer – og hvilken jublende dekorasjonsglede!

Ganesh-statue
Dag 14

4. des: Hassan – Neeleshwar

(220 km  – 6,5t) Siste kjøreetappe – en fin dagstur. Hassan ligger 980 meter over havet, derfra klatrer vi ned gjennom åsene i den lange kjeden som strekker seg 1600 km fra Mumbai til sydspissen av India, Western Ghats, helt ned til havets overflate. Vi har valgt et strandhotell som ligger i en liten by, et ganske ukjent sted, godt for å slappe av. Stranden er laaaang. Her er også våtmarker med interessante arter for fugleelskere. Hold utkikk etter den lokale «maskot», hvitbrystet havørn.

Dag 15

5. des: Neeleshwar

Stranden frister, men vi vil også se oss om litt. Ikke langt fra hotellet ligger bastionen av Bekal-festningen, bygget av en lokal konge i 1650. Den ble erobret av herskerne fra Mysore, som holdt den til 1799, da den kom på britenes hender. Hele festningen er bygget på en klippe som reiser seg over landskapet, med en fin utsikt over landsbyer og havet med lange strender.

… – Sanden er hvit, havet er blått, vannet er stille og varmt, og solnedgangen forgyller det hele.

Dag 16

6. des: Neeleshwar - Bombay

Tid til å nyte strandlivets gleder og hotellets fasiliteter inntil vi litt ut på dagen flyr til Bombay. Her har vi rom til disposisjon på et flyplasshotell for vask og skift, spiser en lett middag, og ved midnattstid drar vi tilbake til flyplassen for en kort natts flytur til Europa.

Dag 17

7. des: Hjemreise

Flyavgang fra Bombay med Lufthansa på natten med ankomst München tidlig morgen. Derfra til Oslo, der vi ankommer ved lunsjtid.

Gunnar Skjolden

Reiseleder på denne turen

Gunnar har reist verden på kryss og tvers i årevis, med lengre opphold i Nepal, Israel og Indonesia. Under mottoet «små grupper, store eventyr» reiser Gunnar til land og steder litt utenfor allfarvei. Med andre ord eventyrlige opplevelser i en liten, dynamisk og trygg gruppe.

Ramesh Yadav

Med-reiseleder/reiselederkollega

Ramesh Yadav har ledsaget Gunnars grupper i India i flere år, og gjør sitt ytterste for å gjøre turene hyggelige og interessante. Han har besøkt Norge to ganger, inklusive en vårdag med Flåmsbana, så han kjenner og forstår nordmenn og våre ønsker. De som har reist med Ramesh og opplevd hans varme og kunnskap, glemmer ham ikke med det første.

Reisebetingelser

Prisen inkluderer:

Flyreise Oslo – Chennai og Mumbai – Oslo med Lufthansa på økonomiklasse
Overnatting i dobbeltrom på meget gode og interessante hoteller, attraksjoner i seg selv
Full pensjon, all transport og utflukter, etc. iflg. programmet

Reiseledere: Ramesh Yadav har vært Gunnars indiske ledsager på flere spennende reiser i India. Bosatt i Delhi reiser han over hele det vidstrakte landet. Våre gjester har opplevd ham som en utrolig hjelpsom, kunnskapsrik og varm person som løser eventuelle problemer lenge før de oppstår. Han var i Norge for noen år siden for å besøke venner, og vil aldri glemme en tur til Finse med Flåmsbana – da huldra sprang fram mellom vårlige bjerketrær.

Tilleggskostnader:

Eventuell reiseforsikring og avbestillingssikring
Visumkostnader. Vi ordner visum for alle, og fakturerer etter ambassadens satser
Driks til guider, sjåfører osv., samt drikke til maten, ev. vaksiner og andre personlige utgifter

Prisen er basert på kjente skatter, avgifter og valutakurser pr. 18. januar 2018, og minimum 14 deltakere i gruppen. I tilfelle færre påmeldte forbeholder vi oss retten til å heve prisen eller i verste fall å kansellere turen. I så fall vil beskjed bli gitt senest 30 dager før avreise. Vi tar også forbehold om nødvendige endringer av reiserute, tider, hoteller, etc., både før avreise og etter at turen har startet.

Turen er noe av en ekspedisjon, men på virkelig utmerket klasse.
Hoteller:

Mahabalipuram          – Fisherman’s Cove
http://www.tajhotels.com/leisure/fishermans%20cove,chennai/default.htm
eller                                 – Radisson Temple Bay Island
http://www.radisson.com/hotels/indrdtm

Tranquebar                 – Bungalow on the sea
http://www.neemranahotels.com/bunglow/index.html.htm

Chettinad                       – Chidambara Vilas
http://www.chidambaravilas.com/

Madurai                      – Heritage
http://www.heritagemadurai.com/

Kumarakom                – Coconut Lagoon
http://www.cghearth.com/coconut-lagoon

Cochin                        – Crowne Plaza
http://www.crowneplaza.hotelsgroup.in/crowne-plaza-kochi.html

Wynad                        – Tranquil Resort
http://tranquilresort.com/

Nagarhole                   – Kabini River Lodge
http://www.kabiniriverlodge.com/
eller                                – The Serai
http://www.theserai.in/kabini.php

Mysore                        – Royal Orchid Metropole
http://www.royalorchidhotels.com/royal-orchid-metropole-mysore/overview.asp

Hassan                        – Hoysala Resort
http://hoysalavillageresorts.com/

Neeleshwaram             – Neeleshwar Hermitage
http://www.neeleshwarhermitage.com/

Mumbai                           – Waterstone Hotel
http://www.waterstoneshotel.com/

eller tilsvarende.