Passau i solnedgang

Det ultimate Europacruiset

/ Seil gjennom 9 land på Rhinen, Main og Donau

10. – 30. SEPTEMBER 2018

I løpet av 21 dager besøker du ni land; Frankrike, Tyskland, Østerrike, Slovakia, Ungarn, Kroatia Serbia, Bulgaria og Romania. Cruiset er innom fem hovedsteder; Wien, Bratislava, Budapest, Beograd og Bucuresti – og tilsammen nærmere 20 sjarmerende og spennende europeiske byer langs Rhinen, Main, Donau, Drava og Save. En stor opplevelse vil også være Europakanalen, med sine 16 sluser!

Turen starter i sjarmerende Strasbourg, før den ender i Bucuresti. Underveis blir det stopp i Frankfurt, Miltenberg, Wertheim, Würzburg, Bamberg, Nürnberg, Regensburg, Passau, Wien, Bratislava, Budapest, Osijek, Novi Sad, Beograd og Vidin.

Mens byer passeres, bor du komfortabelt og slapper av om bord på førsteklasseskipet MS River Navigator. Nyt elvenes skiftende landskap fra første rad på soldekket – og bli med på denne hyggelige og innholdsrike reisen hvor vakker natur, kulturelle byer og historiske severdigheter ligger som perler på en snor.

 • En seilas gjennom 9 land og nærmere 20 byer og landsbyer
 • Bo godt i utvendig lugar på vårt 4* elvecruiseskip
 • Helpensjon inkludert under hele cruiset
 • 26 ulike utflukter (15 inkludert i prisen)
 • Main-Donau kanalen med sine 16 sluser
 • «Tett på opplevelser» som klassiske konserter, lokale øl- og vinsmakinger, lokale restaurantbesøk m.m.
 • Foredragsholder Torbjørn Færøvik er med på turen fra Wien til Bucuresti
 • Vår populære reiseleder, Geir Toverud, er med på hele turen
Last ned reiseprogram
 • Foredragsholder (mellom Wien og Bucuresti): Torbjørn Færøvik
Reiseleder
Geir Toverud
Foredragsholder
Torbjørn Færøvik

Avreiser

 • Avreisedato 10.09.2018
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 21 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo – Strasbourg

Vi flyr med Lufthansa direkte fra Oslo til Frankfurt om formiddagen. Herfra kjører vi til vårt hyggelige skip MS River Navigator (cirka 2 ½ times kjøring), som skal være vårt hjem den neste uken. Vi sjekker inn og finner oss til rette om bord. Før middag møtes vi i skipets lounge, hvor vi får servert en velkomstdrink og presentasjon av kapteinen og hans ledergruppe. Skipet ligger i Kehl, like utenfor Strasbourg om natten.

Dag 2

Strasbourg

Nyt en deilig frokost om bord. Strasbourg er hovedstaden i den franske regionen Alsace, og er mest kjent for den gamle bydelen fra middelalderen, kalt Petit France – med bindingsverkshus og smale kanaler. Her ligger flere vakre plasser og bygninger, blant annet den storslåtte gotiske katedralen, Place Gutenberg og Rohan-palasset som huser tre av byens viktigste museer. Vi skal på en guidet rundtur i denne sjarmerende og hyggelige byen. Se byens største historiske og moderne severdigheter, blant annet Europaparlamentet, Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, ikke minst Notre-Dame katedralen og Eglise Saint Thomas. Turen avsluttes med en spasertur gjennom sjarmerende Petit France. Lunsj om bord.

Om ettermiddagen tilbys en valgfri utflukt til Riquewihr (ikke inkludert). Om kvelden, mens kapteinen og hans mannskap setter kursen mot Mainz og Tyskland, nyter vi en god middag om bord.

Valgfri utflukt: Riquewihr
Bli med på en unik utflukt til Riquewihr – en av de vakreste landsbyene i Frankrike. Vi befinner oss nå i Alsace, i en romantisk middelalderby mellom fjell og vingårder. Alsace grenser mot Tyskland, og er utvilsomt et flott område med en kombinasjon av historie, kultur og vakker natur. Opplevelsene av god mat og vin, krydrer besøket til et uforglemmelig eventyr. Riquewihr er kjent for sine gode Rieslingviner.

Strasbourg
Dag 3

Mainz og Frankfurt

I dag skal vi først oppleve den kjente industribyen som ligger der elvene Rhinen og Main møtes. Mainz, ble grunnlagt for mer enn 2000 år siden av romerne. På 1600- og 1700-tallet ble noen av verdens fremste arkitekter og skulptører hyret inn for å planlegge byens utseende. Og dette har gitt resultater – byen har flotte palasser og kirker. Etter frokost tar vi på oss gode sko og spaserer gjennom de sjarmerende gatene i gamle Mainz. Johann Gutenberg, som utviklet boktrykkerkunsten ble født nettopp her. Det blir også et besøke på det kjente museet hvor man kan se eksemplarer av Gutenbergs bibel – den eldste trykksaken i verden.

Etter lunsj kan du være med på en valgfri utflukt til Frankfurt, Tysklands finansmetropol (ikke inkludert). Under andre verdenskrig ble Frankfurt kraftig bombet, og gamlebyen ble ikke fullstendig gjenoppbygd før på 1980-tallet. Skipet fortsetter seilasen på Main-elven og gjør et kort stopp i Frankfurt før middag, for å plukke opp de som har vært på utflukt.


Valgfri utflukt: Byrundtur i Frankfurt
Bli med på en guidet byrundtur til Frankfurt. Denne turen vil gi deg et levende innblikk i utviklingen av Frankfurt fra en middelaldersk handelsby til den økonomiske hovedstaden byen er i dag. Oppdag det historiske sentrum, hvor handelsmenn møttes i middelalderen. Lær mer om det kommersielle distriktet, inkludert den berømte shoppinggaten «Zeil». I løpet av turen vil du også kjøre forbi bl.a. Deutsche Bundesbank og Frankfurt Stock Exchange. Se den nye imponerende bygningen til den europeiske sentralbanken som ble ferdig mars 2015, videre forbi Bahnhofsviertel» som i dag er et veldig populært område. Skyskraperne her gir Frankfurt et utseende som minner om amerikanske byer, derav tilnavnet Mainhattan. Andre foretrekker navnet Bankfurt. Vår lokalguide viser Frankfurts beste sider, med sin spesielle atmosfære og mange severdigheter. Det blir også en spasertur gjennom det berømte «Römerberg» og forbi katedrale og litt tid på egen hånd, før bussen returnerer til skipet som nå har ankommet Frankfurt.

Mainz
Dag 4

Miltenberg og Wertheim

Skipet ankommer Miltenberg mens vi nyter en deilig frokost om bord. I dag kan du utforske denne romantiske byen på egenhånd. En spasertur gjennom de smale brosteinsbelagte gatene med velholdte bindingsverkshus, er som en vandring mange hundre år tilbake i tid. Ved hovedgaten, Hauptstrasse, ligger Hotel Zum Riesen, Tysklands eldste taverna. Kanskje frister det med et glass lokalt øl i det tradisjonelle, gamle skjenkestedet?

Skipet seiler videre ved lunsjtider og ankommer Wertheim sent om ettermiddagen. Her gjør vi et lite stopp og du har mulighet til å skjerpe appetitten før middag, ved å ta en liten titt på denne trivelige romantiske middelalderbyen som ligger langs elven Main, i et vakkert naturområde. Vi kan virkelig anbefale en spasertur i denne pittoreske gamlebyen med sjarmerende, flotte bindingsverkshus og trange smug. Denne historiske byen kan også vise frem sine imponerende slottsruiner, noen av de største i Sør-Tyskland. Skipet seiler videre ved middagstider.

Sjarmerende Wertheim
Dag 5

Würzburg

Vi nyter en avslappende morgen om bord. Etter frokost ankommer vi Würzburg, en vakker by langs Main i den tyske delstaten Bayern. Würzburg er først og fremst kjent for den imponerende biskopresidensen fra 1744, et av Tysklands største og vakrest utsmykkede barokk-palass. Fresker av den italienske maleren Giovanni Tiepolo pryder taket og palasset står på UNESCOs verdensarvliste. Under vår bussrundtur besøker vi residensen og får omvisning her. Området har i løpet av årene fungert som bolig for biskopene i det fyrstelige bispedømmet Würzburg. På ferden videre passerer vi den eldste broen over Main «Alte Mainbrücke», det historiske rådhuset og blant annet den imponerende romanske katedralen. Skipet seiler fra denne flotte vinbyen om ettermiddagen.

Wurzburg med sine vakre fasader
Dag 6

Bamberg

Bamberg ligger i den nordlige delen av regionen i Bayern og cirka 25 mil nord for München, der elven Main møter Main-Donau-kanalen.  Kanalen består av 14 sluser og er et interiørmessig mesterverk som gjør det mulig å seile mellom Main og Donau. Nyt en rolig formiddag om bord før vi ankommer den vakre og godt bevarte historiske byen som ligger idyllisk til blant elver og store skoger. Etter lunsj blir vi hentet med buss og blir kjørt inn til sentrum. Byen er bygget på syv høyder, og blir ofte sammenlignet med Roma. På hver topp står det en liten kirke, og Bamberg står også på UNESCOs verdensarvliste. Byvandringen går over brostein og gjennom trange gater, forbi sjarmerende hus og det unike Rathaus (rådhuset), hvor middelaldersk arkitektur fortsatt eksisterer der det står midt i elven mellom to broer. Vi fortsetter til «Lille Venezia», en liten koloni av pittoreske fisker-hus fra 1900-tallet, som ligger langs elva Regnitz. Etter byrundturen retrunerer vi til skipet, hvor vi spiser middag mens vi seiler videre mot Nürnberg.

Rådhuset i Bamberg
Dag 7

Nürnberg

I dag kommer vi til middelalderbyen Nürnberg, den nest største byen i Bayern. Nürnberg er først og fremst en hyggelig, gammel, godt bevart og levende by med interessante museer, historiske severdigheter og veldig godt øl! Etter frokost starter vår byrundtur, hvor vi blant annet kjører til det keiserlige slott, et kjent landemerke i Nürnberg. I middelalderen levde keisere fra det hellige romerske riket i dette slottet, hvor vi får oppleve en fantastisk utsikt over byen. Fra slottet fortsetter vi til sentrum, som er omgitt av den gamle bymuren fra middelalderen. Vi besøker kirken og går forbi det gamle rådhuset, bygget i renessansestil. Vi fortsetter over markedet med vakre fontener, før vi kommer til den gamle katolske kirken bygget i 1355-1362, og regnes som en av de viktigste kirkene i Nürnberg. Det blir også litt tid på egenhånd i denne sjarmerende byen med sin hyggelige atmosfære, hvor du blant annet ser den gamle markedsplassen – omgitt av sjarmerende bindingsverkshus. Byen er også kjent for Nürnbergprosessen, rettssakene mot de tyske nasjonal-sosialistene etter Nazi-Tysklands sammenbrudd. Skipet seiler videre ved lunsjtider.

Gamlebyen i Nürnberg
Dag 8

Regensburg

Vi ankommer Regensburg rundt frokosttider. Byen ligger ved Donau og er en av Tysklands eldste byer fra steinalderen og var hovedstad i Bayern. Regensburg var en viktig by under Karl den stores regjeringstid, og kom relativt uskadd fra de alliertes bombing under den andre verdenskrigen. I løpet av en 2-timers byvandring går vi gjennom sentrum og gjennom den sjarmerende gamle delen av byen med sine velholdte kjøpmannshus og det gamle rådhuset. Regensburg er oppført på UNESCOs verdensarvliste siden 2006. Se den gotiske katedralen, steinbroen fra 1100-tallet hvor korsfarerne krysset Donau på vei til Det hellige land, og restene av de romerske festningsmurene inkludert Porta Praetoria. Deretter fortsetter vi til St. Peter-katedralen, som vi ser fra utsiden. Etter byvandringen er det også tid til å utforske denne hyggelige byen på egen hånd. Hva med å besøke det historiske Wurstkuche hvor du kan smake de berømte tyske pølsene. Om kvelden seiler vi videre mot Passau.

Valgfri utflukt: Weltenburg slottet
Benediktinerkloster av Weltenburg er den eldste klosteret i Bayern og ble grunnlagt rundt år 600 av St. Columbanus. Det ligger nær inngangen til naturskjønne Donau-kløften, på nordsiden av fjellet Arzberg, nær den gamle keltiske bosetningen Artobriga. Den barokke kirken ble påbegynt i 1716 og bygget ble fullført i 1751.

Regensburg
Dag 9

Passau

Tidlig morgen legger skipet til kai i Passau, som ligger der elvene Donau, Inn og Ilz møtes. Utforsk den to tusen år gamle byen på egen hånd, eller bli med på en guidet byvandring. Passau er kjent for sine vakre bygninger i gotisk og italiensk-barokk arkitektur og det historiske sentrum oppdages best til fots. Gå ikke glipp av den storslagne St. Stefan-katedralen, som huser verdens største kirkeorgel. Ved lunsjtid fortsetter cruiset og vi seiler etter hvert gjennom noen av de vakreste områdene langs Donau på vei til Wien.

Passau
Dag 10

Wien

Vi ankommer praktfulle Wien ved frokosttider. I dag skal vi oppleve denne klassiske og vakre keiserbyen, Østerrikes hovedstad. Vi skal på bussrundtur for å se flere av byens historiske steder og severdigheter, blant annet det fargerike Hundertwasserhaus og det storslåtte Belvedere-slottet. Turen fortsetter langs Ringstrasse som vitner om sin fordums prakt, når Wien var hovedstaden i imperiet av Østerrike-Ungarn. Neste stopp blir i det gamle sentrum av Wien for å se den imponerende Stefansdomen (katedralen). Deretter tar vi en spasertur gjennom gågaten fra Graben og Kohlmarkt til Michaela Square, som slutter ved inngangen til Hofburg (keiserpalasset).

Om kvelden er det mulighet for en valgfri utflukt til en klassisk konsert (ikke inkludert). Skipet ligger til kai i Wien over natten.

Valgfri kveldsutflukt: Klassisk konsert i Wien
Om kvelden er det valgfri klassisk konsert i det fantastiske Auersperg-palasset med musikk av Mozart og Strauss.

Hofburgpalasset i Wien
Dag 11

Wien

Dagen til fri disposisjon i Wien – og du kan du utforske denne vakre byen videre på egen hånd. Skipet ligger ved kai i Wien over natten.

Et stykke Sachertorte og en god kopp kaffe - da har man det godt!
Dag 12

Wien

Dagen til fri disposisjon i vakre Wien eller du kan bli med på en valgfri utflukt til Schönbrunn-slottet (ikke inkludert). Ved midnatt kaster skipet loss og cruiset begynner.

Valgfri utflukt: Schönbrunn-slottet
Det vakre Schönbrunn-slottet er den tidligere sommerresidensen til den østerrikske keiserfamilien.

Schönbrunn
Dag 13

Bratislava

Tidlig om morgenen kommer vi til Slovakias hovedstad, Bratislava. Dette er en av Europas yngste hovedsteder, men likevel en by rik på historie som strekker seg tilbake til keltisk og romersk bosetting. Byrundturen her går med et lite turisttog gjennom sentrum og opp til slottet og Slovakias parlament. På tilbaketuren spaserer vi gjennom den gamle bydelen med brosteins­torg og trange gater.

Ettermiddagen er til fri disposisjon og du kan ta en rusletur i byen på egen hånd. De som ønsker kan bli med på en valgfri utflukt til Cerveny Kamen-slottet utenfor byen (ikke inkludert). Cruiset fortsetter sent om kvelden.

Valgfri utflukt: Cerveny Kamen-slottet
Slottet er i dag museum med en fin samling av historiske møbler og våpen. Utflukten inkluderer også besøk i en vinkjeller, hvor det blir smaksprøver på den lokale vinen.

Bratislava
Dag 14

Budapest

Vi nyter en avslappende formiddag om bord, før vi ankommer Budapest ved lunsjtider. Ungarns hovedstad består av de to bydelene Buda og Pest, som ligger på hver sin side av Donau. Om ettermiddagen er det byrundtur hvor vi blant annet ser Helteplassen, med minnesmerke over Ungarns falne helter, og den nygotiske parlamentsbygningen. Et av høydepunktene er den fantastiske utsikten over byen og elven fra Fiskerbastionen og Gellerthøyden.

Mulig å bli med på en valgfri folkloreforestilling om kvelden (ikke inkludert). Skipet ligger ved kai i Budapest over natten.

Valgfri utflukt: Folkloreforestilling
Om kvelden er det valgfri folkloreforestilling i land, som avsluttes med en busstur gjennom den vakkert opplyste byen.

Donau, livsnerven gjennom Budapest
Dag 15

Budapest

I dag er hele dagen til fri disposisjon. Utforsk byen videre på egen hånd, ta en tur i byens handlegater eller nyt en avslappende formiddag på skipets soldekk.

Om morgenen tilbys det en valgfri utflukt til en av de mest fascinerende og unike historiske monumentene i Ungarn, Grottehospitalet (ikke inkludert). Valgfri utflukt til Pusztaen om ettermiddagen (ikke inkludert). Om kvelden seiler vi gjennom den vakkert opplyste byen med kurs for Osijek.

Valgfri utflukt: Grottehospitalet
Det gamle Grottehospitalet ligger i sammenhengende kjellere og huler i fjellet under Buda-slottet. Sykehuset var i bruk under andre verdenskrig, men er i dag museum.

Valgfri utflukt: Puszta
Etter lunsj kan de som ønsker bli med på en valgfri utflukt til Lazar Lovas Puszta – en av de største hesteoppdrettsgårdene i Ungarn, hvor du får oppleve en imponerende rideoppvisning.

St. Stefanskatedralen, Budapest
Dag 16

Osijek

I løpet av morgenen krysser vi grensen mot Kroatia og litt utpå ettermiddagen kommer vi til den kroatiske byen Osijek, som ligger ved elven Drava, en av sideelvene til Donau. Her skal vi på byrundtur og blir kjørt med buss til den tidligere befestede, gamle bydelen – Tvrda, kjent for sine mange godt bevarte barokkbygninger. Byvandringen avsluttes med forfriskninger og underholdning av lokale musikere. Det blir tid til en liten rusletur på egen hånd før vi returnerer til skipet for middag.

Osijek
Dag 17

Novi Sad

Om morgenen legger vi til kai i Novi Sad, den nest største byen i Serbia. Vi tar en tur i land og møter vår lokale guide som tar oss med på en byvandring gjennom sentrum og den gamle bydelen. Etter litt tid på egen hånd fortsetter rundturen med buss forbi Vojvodinas parlament til Petrovaradin-festningen, byens landemerke som troner på en høyde over Donau.

Etter lunsj kan du bli med på en valgfri utflukt til klosteret i Fruska Gora (ikke inkludert). Skipet seiler videre om kvelden.

Valgfri utflukt: Fruska Gora
Etter lunsj tilbys det en valgfri utflukt til Krushedol-klosteret i Fruska Gora-fjellet. Klosteret er kjent for sine fresker fra 1500-tallet, men er også gravplass for flere kjente personer fra Serbias historie, blant annet prinsesse Ljubica. På vei tilbake til Novi Sad blir det et stopp i den lille vinbyen Sremski Karlovci. Her besøker vi en privat vinprodusent, kjent for Bermet vin, og får smake på ulike typer vin.

Novi Sad ligger vakkert til ved begge Donaus bredder.
Dag 18

Beograd

Dagens stopp er Beograd, Serbias hovedstad. Etter frokost blir vi med på en byrundtur og ser blant annet Kalemegdan-festningen, den ortodokse St. Sava-katedralen, rådhuset, prinsesse Ljubicas palass og St. Markus-kirken. Etter litt fritid i sentrum kjører vi til den lille landsbyen Jarak i Vojvodina-regionen, hvor vi inviteres på lunsj i hagen til en lokal familie. Vi får smake på hjemmelaget, serbisk mat og underholdes av landsbyens musikanter. Om kvelden er det serbisk aften om bord og ved inngangen til restauranten blir vi ønsket velkommen på tradisjonelt vis med brød og salt. Det serbiske temaet fortsetter etter middag med folkloreshow i salongen og motefremvisning av de håndstrikkede Sirogojno-genserene, kjent for sine vakre landskapsmotiv.

Beograd
Dag 19

Jernporten

I dag seiler vi gjennom Jernporten, en hundre kilometer lang naturskapt kløft, som regnes blant de mest naturskjønne områdene langs Donau. Strekningen var tidligere fryktet av skipstrafikken på grunn av skarpe klipper og farlige strømmer, men farene ble fjernet i 1972 da det ble åpnet et nytt hydroelektrisk anlegg og avansert system av sluser. Sent på kvelden ankommer vi den lille bulgarske havnebyen Vidin, som er sentrum for skips­byggingen i Bulgaria.

Vi seiler gjennom Jernporten.
Dag 20

Vidin

Etter frokost skal vi på byvandring i Vidin og ser blant annet Baba Vida-festningen, byens historiske landemerke. Etter byvandringen kan de som ønsker bli med på en valgfri utflukt til fjellområdet Belogradsjik (ikke inkludert). Om kvelden legger skipet ut på den siste strekningen av cruiset, som går langs grensen mellom Bulgaria og Romania. Og i dag er det duket for kapteinens festmiddag!

Valgfri utflukt: Belogradsjik
Belogradsjik ligger cirka femti kilometer fra Vidin. Belogradsjik er kjent for sine vakre og spesielle steinformasjoner, men også for sitt store festningskompleks som er et av de viktigste historiske minnesmerkene i Bulgaria.

Baba Vida-festningen i Vidin.
Dag 21

Turnu Magurele–Bucuresti–Norge

Etter frokost forlater vi skipet i elvehavnebyen Turnu Magurele og kjører cirka to og en halv time til Bucuresti, Romanias hovedstad. Før vi drar til flyplassen, får vi en byrundtur og ser blant annet Revolusjonsplassen, Athenaeum og Folkets Hus. Vi spiser en enkel lunsj på en lokal restaurant før vi kjører til flyplassen. Fly tilbake til Norge. Mellomlanding og flybytte underveis.

River Navigator

MS River Navigator er et av våre populære skip, som vi har benyttet siden 2016. Skipet ble bygget i 2000 og renovert 2013. Lengde 110 meter og skipet har 3 dekk og plass til 134 reisende.

Skipet er lyst og moderne, har romslige, velutstyrte fellesområder og fasilitetene om bord inkluderer restaurant, salong med bar, bibliotek, trimrom, heis og stort soldekk. Gratis WIFI. Alle lugarene (14 m²) er utvendige og har bad med dusj, hårføner, minisafe, TV, aircondition og to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Lugarene på øvre dekk har vindu fra gulv til tak, som delvis kan åpnes.

Stort soldekk hvor du kan nyte reisen fra en solseng – eller hva med slag sjakk under solen!

For nostalgisk moro er den nye Rat Pack Lounge et perfekt sted å slappe av og nyte et glass med gode venner. Her kan vi by på klassiske cocktails, originale kunstverk og en jukeboks fylt med hits fra Frank Sinatra, Sammy Davis, Dean Martin og andre jazz og pop ikoner på 50- og 60-tallet. Skipet ligger på Facebook, så her kan du holde deg oppdatert med de siste nyhetene og bilder fra livet om bord.

 • River Navigator, resepsjon, Cruiseawa, elvecruise
 • MS River Navigator i Budapest

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo – Frankfurt/Bucuresti – Oslo med Lufthansa
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass og skip
 • 20 netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon om bord (fra middag første dag til frokost siste dag)
 • Kaffe og te hele døgnet om bord
 • En aperitiff til kapteinens middag
 • 15 utflukter iht. program
 • Levende musikk i salongen
 • WIFI om bord
 • Foredragsholdere med på reisen
 • Norsk reiseleder med fra Norge

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer (utover det som er nevnt i programmet)
 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Valgfrie utflukter nevnt i programmet (kjøpes om bord)
 • Avbestillings- og reiseforsikring

TIPS
Tips er frivillig, men også forventet. Rederiets anbefaling er cirka EUR 7 pr. person/dag til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang, og få skip har heis. I flere havner er det vanlig at skipene fortøyes langside mot langside, med opptil tre–fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.

Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.

Inkluderte utflukter:

Dag 2 Strasbourg Byrundtur med og uten buss
Dag 3 Mainz Byvandring inkl. besøk på Gutenbergmuseet
Dag 5 Würzburg Byrundtur inkl. besøk i Residensen
Dag 6 Bamberg Byvandring
Dag 7 Nürnberg Byrundtur med og uten buss
Dag 8 Regensburg Byvandring
Dag 9 Passau Byvandring
Dag 10 Wien Byrundtur med og uten buss
Dag 13 Bratislava Byrundtur med lite turisttog
Dag 14 Budapest Byrundtur med og uten buss
Dag 16 Osijek Byrundtur inkl. festningen
Dag 17 Novi Sad Byrundtur med og uten buss
Dag 18 Beograd Byrundtur inkl. lokal lunsj
Dag 20 Vidin Byvandring
Dag 21 Bucuresti Byrundtur med buss


Valgfrie utflukter (kjøpes om bord):

Dag 2 Strasbourg Utflukt til Riquewihr
Dag 3 Frankfurt Utflukt til Frankfurt
Dag 8 Regensburg Utflukt til Weltenburg-slottet
Dag 10 Wien Klassisk konsert
Dag 11 Wien Utflukt til Schönbrunn-slottet
Dag 13 Bratislava Utflukt til Cerveny Kamen-slottet inkl. vinsmaking
Dag 14 Budapest Folkloreforestilling
Dag 15 Budapest Grottehospitalet
Dag 15 Budapest Puszta/rideoppvisning
Dag 17 Novi Sad Fruska Gora inkl. vinsmaking
Dag 20 Vidin Belogradsjik

Forbehold om endringer i pris og hvilke valgfrie utflukter som tilbys/gjennomføres (min. 20 deltakere).

Foredragsholder

Torbjørn Færøvik

Torbjørn Færøvik er den eneste som har vunnet Brageprisen tre ganger, og han har gjort stor suksess med sine reiseskildringer fra blant annet Kina og India. Hans siste bok «Orientekspressen – en vårreise» byr han igjen på et rikt galleri av mennesker og menneskeskjebner, av kulturer og tradisjoner og historiske dramaer. I en verden som krymper år for år, blir denne boken en viktig innfallsport til land som kommer oss stadig nærmere.

Torbjørn Færøvik blir med som foredragsholder på dette cruiset og hvor vi nettopp seiler igjennom flere av de samme områdene han skildrer i boken.